230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Objavljen konkurs za nagradu Equator Prize 2014

UN objavljuje konkurs sa ciljem identifikacije lokalnih rješenja u oblasti održivog razvoja koja mogu promjeniti svijet.

140203-Equator Prize Logo Final CMYK 2014

Partnerska inicijativa Ekvator predvođena Ujedinjenim nacijama, objavila je konkurs za Equator Prize 2014, nagradu za lokalna rješenja u oblasti održivog razvoja. Nominacije su otvorene za 146 zemalja do 22. marta 2014. godine i mogu se dostaviti na www.equatorinitiative.org.

"Mi smo u potrazi za rješenjima održivog razvoja koja su dala rezultate u lokalnim sredinama", rekla je Helen Clark, administratorica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP). "Zajednice širom svijeta pronalaze inspirativne načine za rješevanja izazova kao što su očuvanje okoliša, borba protiv klimatskih promjena i siromaštva, a mi želimo staviti njihove napore u centar svjetske pažnje."

Dobitnici Ekvator nagrade u posljednjih 12 godina dolaze iz više od 60 različitih zemalja, a uključuju poljoprivredna i farmerska udruženja, inicijative za zaštitu divljih životinja, lokalne odbore za zaštitu voda, šume i morska područja kojima upravljaju lokalne zajednice, te banke biljnog sjemena.

Nagrada je jedinstvena jer prepoznaje kolektivne akcije, a ne pojedinačna ostvarenja. Nagrada je podržana od strane bivših šefova država, Gro Harlem Brundtland (Norveška) i Oscar Arias (Costa Rica), filantropa Ted Turner i Richard Branson, te Nobelovih laureata i poznatih ličnosti poput Gisele Bundchen i Edward Norton.

Equator Prize 2014, kao i novčane nagrade u iznosu 5.000 američkih dolara, će biti dodijeljene dvadeset i pet organizacija iz cijelog svijeta, a pet organizacija će biti odabrano za 'posebno priznanje' i dodatnih 15.000 američkih dolara. Tema ovog ciklusa Ekvator nagrade je Lokalna rješenja u borbi protiv klimatskih promjena. Specijalno priznanje će biti dodjeljeno u oblastima: mali poljoprivredni posjedi i prehrambena sigurnost, upravljanje šumama (uključujući REDD +), održivo upravljanje zemljištem, obnova ekosistema, održiva energije, sigurnost vode i smanjenje rizika od katastrofa.

Pobjednicima će biti uručene nagrade i priznanja na visokorangiranom događaju po uzoru na prestižni 'Academy Award', a pobjednici će također biti pozvani da učestvuju na Generalnoj skupštini UN-a i Samitu o klimatskim promjenama u New York-u u septembru 2014. godine.

Inicijativa Ekvator predstavlja partnerstvo koje okuplja agencije UN-a, vlade zemalja, društvene organizacije, preduzeća i regionalne organizacije radi unapređenja lokalnih rješenja za dobrobit ljudi i okoline.

Partneri inicijative: Organizacija Conservation International (CI), Konvencija o biološkoj raznolikosti, Ecoagriculture Partners (EP), Univerzitet Fordham, Njemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj, International Union for Conservation of Nature (IUCN), a Nature Conservancy, PCI-Media Impact, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Rare, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA), Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i UN fondacija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Za više informacije o konkursu posjetite www.equatorinitiative.org, https://vimeo.com/84866028