230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Čemu nas je naučio Flappy Bird

Igrica Flappy Bird vizuelno nije donela nikakve novine, i zapravo izgleda kao da je napravljena pre 25 godina. Međutim, u kratkom roku je zaludela stotine hiljada korisnika, piše Bi-Bi-Si. Bila je besplatna, a njen kreator zarađivao je od reklama koje se prikazuju u igri.

140213-bird

Napisali smo bila, jer je pre dva dana Dong Ngijen, Vijetnamac koji ju se napravio, objavio na Tviteru da će je ugasiti.

"Žao mi je, korisnici Flappy Birda. Ne mogu ovo više".

I tako je i bilo, igra je povučena sa Google Play i App Store prodavnica aplikacija.
Njen tvorac zarađivao je dnevno oko 50.000 dolara, zahvaljujući reklamama, pa nije jasno šta je to "što više ne može", piše Bi-Bi-Si.

Ono što jeste jasno je da se još jednom potvrdilo da se velika popularnost ne može predvideti, niko ne može unapred da zna da li će nešto postati jako popularno ili ne.

Druga stvar je, ističe Bi-Bi-Si, lekcija iz marketinga koju smo mogli da naučimo od Ngijena. Gašenjem igre na vrhuncu njene popularnosti, sebi je osigurao veliko interesovanje i iščekivanje narednog projekta.

A kakvu pomamu je napravio za svojom prvom igrom? Recimo samo da polovni ajfon na kome je instalirana igra Flappy Bird na Ibeju dostiže cenu od 99.000 dolara. (Blic)