230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Koliki put pređe svaki mejl pre nego što stigne do nas?

Iako nam se čini kako e-mail koji šaljemo dolazi gotovo odmah, u stvarnosti je putovanje poruke od jednog mejla do drugog prava pustolovina. Od nedavno i sami možete da pratite rutu svoje pošte zahvaljujući aplikaciji Email Miles koju je stvorio Jonah Brucker-Cohen.

140219-mail

Aplikacija funkcioniše tako što pomoću GPS-a i internet praćenja prati lokaciju s koje je poruka poslata i njeno odredište. Nakon toga se izračunava ukupna udaljenost koja se prikazuje na ekranu.

Brucker-Cohen, kreator aplikacije, nada se da će aplikacija podsetiti ljude da ne uzimaju brzinu online komunikacije zdravo za gotovo.

"Praćenjem pošte projekat smanjuje velike fizičke udaljenosti koje tako postaju puno opipljivije", dodaje Brucker-Cohen.

Još jedna zanimljivost koju aplikacija otkriva jeste da pošta koju šaljemo često putuje izrazito indirektnom rutom. Primera radi, zabeležena poruka poslata je iz Njujorka prema Dakaru u Senegalu, koji je najpre putovao preko Dalasa do Londona, da bi krenuo južno prema tom zapadnoafričkom gradu.

Brucker-Cohen objašnjava kako poruke putuju puno dužim rutama zbog različitih servera i kompanija s različitim mrežnim kablovima i ističe da Email Miles pruža sasvim drugačiji doživljaj slanja poruka.

"Email Miles je koristan jer dodaje fizičku komponentu naših e-mail naloga, koje inače percipiramo isključivo kao virtualni servis", ističe.

Jonah Brucker-Cohen za aplikaciju je otvorio i kampanju FundAnything, uz pomoć koje se nada da će prikupiti donacije kako bi aplikacija ušla u širu primenu. (B92)