230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Facebook kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara!

Internet bruji o "gigantskoj" kupovini Facebooka koja je obavljena u tajnosti tokom 19. februara!

140220-whasup

WhatsApp trenutno koristi više od 450 miliona korisnika, koji od 19. februara "pripadaju" Facebooku, koji je WhatsApp kupio u celosti za 12 milijardi u akcijama i još 4 milijarde dolara u kešu! Dodatne tri milijarde dolara u akcijama Facebook plaže kao garanciju da će zaposleni ostati na svojim mestima u narednih nekoliko godina.

Prema izvoru Business Insidera Jan Koum, dosadašnji direktor WhatsAppa, postao je jedan od izvršnih direktora Facebooka i član Upravnog odbora te kompanije.

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za razmenu besplatnih poruka, slika i multimedije preko interneta, a Google je, navodno, tokom 2013. pokušao da kupi WhatsApp za milijardu dolara.

Korisnicima WhatsAppa njen direktor obećao je da se ništa neće promeniti time što ih je kupio Facebook i da se u aplikaciji neće pojaviti reklame. Korisnicima se obratio i direktor Facebooka, Mark Cukerberg, koji je naveo da je WhatsApp na putu povezivanja milijardu korisnika i da je aplikacija sama po sebi izuzetno vredna. Cukerberg i Koum sarađuju već neko vreme i obojica se raduju novom partnerstvu, odnosno udruživanju.

Facebook je na svom blogu naveo da će ta kompanija iskoristiti WhatsApp za bolje i kvalitetnije povezivanje ljudi, ali da će WhatsApp zadržati svoj brend i nastaviti da funkcioniše kao "zasebna" kompanija.

WhatsApp je osnovan pre pet godina, a pokrenuo ga je sadašnji direktor Jan Koum sa kolegom, kada su napustili Yahoo kompaniju. Danas u WhatsAppu radi 55 ljudi, koji održavaju sistem koji, prema poslednjim informacijama, ima 450 miliona mesečno i 320 miliona dnevno aktivnih korisnika! (Mondo)