230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Četvrtina Amerikanaca ne zna da Zemlja kruži oko Sunca

Nedavno istraživanje je pokazalo da, iako su jedna od najnaprednijih nacija na polju nauke, mnogi Amerikanci ne znaju najosnovnije činjenice o prirodi.

140223-glup


Anketa koju je sprovela Nacionalna fondacija za nauku, a koja je obuhvatila više od 2.200 ljudi, otkrila je da čak svaki četvrti stanovnik SAD ne zna opštepoznatu stvar - da Zemlja kruži oko Sunca.
Kako prenosi AFP, ispitanicima je postavljeno deset pitanja iz oblasti fizičkih i bioloških nauka, a u prosjeku su tačno odgovorili na njih 6,5, što je jedva prelazna ocjena.
Svega 74 odsto ispitanika znalo je da Zemlja kruži oko Sunca, a manje od polovine da je čovjek evoluirao od ranih vrsta životinja.
Rezultati ankete, koja se sprovodi svake druge godine, naći će se u izvještaju koji će fondacija podnijeti američkom predsjedniku Baraku Obami i Kongresu.
Svaki treći ispitanik je rekao da bi vlada trebalo više da ulaže u nauku, a blizu 90 odsto njih je izjavilo da su prednosti naučih istraživanja veće od opasnosti koja ona mogu da izazovu. Približno isti broj je naveo da se interesuje za nova otkrića u medicini.