230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Sve više zainteresovanih za avanturistički turizam

Interesovanje za avanturistički turizam je sve veće, trendovi se menjaju, tako da je sada sve više onih koji vole aktivniju varijantu odmora, umesto izležavanja na plaži, rekao je Milan Šukić iz agencije "Encijan u Foči".

140302-tatra

Ta agencija, koja je na Sajmu turizma nastupila na štandu Republike Srpske, usko je specijalizovana za avantruistički turizam, rafting rekom Tarom, treking, hajking, planinarenje nacionalnim parkovima Sutjeska i Durmitor, a prema Šukićevim rečima, iz sezone u sezonu sve bolje funkcioniše.

"Sezona počinje u maju, traje do kraja septembra, a ko želi vožnju niz divlje vode Tare, najbolje je da na splavarenje ide u maju, jer je tada nivo reke najpoželjniji za najžešću varijantu", kaže Šukić.

Sama avantura počinje na Žabljaku, ispod mosta na Đurđevića Tari, a najaktraktivnija deonica je od Brštanovice do Šhepan polja.

Pomenuto doba godine i deonica preporučuje se samo za one fizički najspremnije i najodvažnije, dok se za ostale pripremaju progami u drugim mesecima, kada je reka mirnija.

"Encijan" je pripremio i dve varijante planinarenja u prašumi Perućica. Aranžman je jako naporan, a oni vrhunski spremni mogu da osvajaju vrhove i zatim se kupaju pod ledenim vodopadom, dok se za ostale preporučuje treking tura. U oba slučaja obavezno je ići sa vodičem, jer šetnja kroz prašumu nije bezopasna.

Ko želi da planinari može da izabere i Maglić, najviši vrh u Bosni i Hercegovini, sa nadmorskom visinom od 2.386 metara, ili da u podnožju planine poseti Trnovačko jezero, specifične zelene boje, okruženo netaknutom prirodom.

Šukić je avanturistima preporučio i kanjon Nevidio, uski i duboki procep na reci Komarnici, između Durmitora i Vojnika. Prolazak kroz kanjon je sastavljen od penjanja, skakanja u nemirne virove sa nekoliko metara visine, plivanja kroz useke, ronjenje, spuštanja niz stene i vodopade, sa ili bez užadi.

Turistička organizacija Višegrada predstavila je na istom štandu Andrić grad sa ostalim turističkim proizvodima, kao što su plovidba kanjonom reke Drine, vožnju "ćirom" koja je povezana sa Šarganskom osmicom, posetu manastirima kojih ima četiri, sa centralnim Dobrunom.

Takođe je ponuđen i banjski turizam u Višegradskoj banji i poseta napoznatijem spomeniku - Ćupriji na Drini, koju je podigao Mehmed paša Sokolović.

U toj organizaciji navode da su od prošle godine, gosti počeli intenzivnije da dolaze. Tu su brojne grupe, ne samo iz Srbije već i veliki broj inostranih gostiju. (Tanjug)