230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Svjetski dan tenisa okuplja legende

Međunarodna teniska federacija u ponedeljak, 3. marta obeležava svetski dan tenisa, a povodom tog datuma mnoge legende odmeriće snage u egzibicionim mečevima.

140304-novakendi

Svetski dan tenisa obeležava se drugu godinu zaredom, a obeležiće ga definitivno novi duel finalista Vimbldona 1999. godine, Andrea Agasija i Pita Samprasa.

Agasi i Sampras, čije rivalstvo je jedno od najvećih u istoriji tenisa, igraće u Londonu, na tvrdoj podlozi, u ponedeljak od 22 časa.

Osim ovog duela, širom sveta biće organizovane mnoge manifestacije na kojima će upoznati svetski poznati teniseri, a domaćini će, osim Londona, biti Njujork i Hong Kong.

Hong Kong će ugostiti jedan muški i jedan ženski par, a proslavu svetskog dana tenisa ulepšaće u sredu svojim duelimaTomaš Berdih i Lejton Hjuit, odnosno Li Na i Samanta Stosur.

Trener Endija Marija i jedan od najboljih tenisera u istoriji Ivan Lendl, igraće u Londonu protiv protivnika iz vimbldonskog finala 1987. godine - Pata Keša.

Lendlov pulen Endi Mari će u okviru ove egzibicije rekete ukrstiti sa najboljim srpskim teniserom Novakom Đokovićem. Taj susret zakazan je za ponedeljak, od 22. časa u njujorškom Medison Skver Gardenu.

Na istom mestu biće još legendi, samo će oni nastupiti u utorak. Džon Mekinro za protivnika će imati Majka Brajana, a učešće će uzeti i njegov brati Patrik.

ITF je 2007. godine pokrenuo akciju „Tennis Play and Stay" koja ima za cilj popularizaciju ovog sporta širom sveta. Kampanja se vodi pod sloganom „Serviraj, udaraj i poentiraj" i služi da predstavi tenis kao lagan, zabavan i zdrav sport. Za te potrebe napravljen je reklamni materijal koji uključuje manje loptice, loptice koje više odskaču i manje rekete.

Čelnici ITF-a ovim potezima žele da privuku decu da se aktiviraju i počnu sa treninzima, kao i da starijima olakša treniranje.

„Inauguracija Svetskog dana tenisa pokazala se kao veoma uspešna inicijativa. Koristeći visokoprofilne manifestacije i doagađaje privukli smo pažnju na organizacione aktivnosti članova i nacija na svim kontinentima. Entuzijazam i posvećenost naše Međunarodne federacije prema Svetskom danu tenisa je bio inspiracija za sve u prvoj godini, a još veći napredak očekujemo u 2014. godini. Treći mart biće važan dan u teniskom kalendaru, sa snažnim fokusom na naš sport, tokom Svetskog dana tenisa", rekao je predsednik ITF-a Frančesko Riči Birti. (B92)