230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kad ti se jede slatko, a ne bi smio...

Ukoliko volite slatkiše, ali znate da je šećer opasan, pređite na suvo voće. Ne samo što je izvrstan izvor prirodnog šećera, suvo voće je takođe bogato enzimima, vitaminima i mineralima.

140311-urme

Sadržaj minerala, naročito kalcijuma i gvožđa u suvom voću je veći nego u svežem i zato je ono veoma bitno u prehrani dece. Osim toga, ono sadrži vlakna koja poboljšavaju varenje.

Kod suvog voća odstranjuje se vlaga, ali svi hranjivi sastojci ostaju. Ukus je isti ili intenzivniji, jer je suvo voće zapravo koncentrat hranjivih sastojaka. A evo i još jedne prednosti: ne kvari se ako je pravilno osušeno i uskladišteno.

Sušenje namirnica je najstariji i najzdraviji način konzerviranja hrane. Suši se na prozračnom i toplom mestu, tako da dođe do isparavanja vode, ali ne i fermentacije. Kako voće često zna poprimati tamniju boju tokom sušenja, poslužite se malim trikom - stavite ga prethodno narezanog u vodu u koju dodate malo limunovog soka, savetuje Alternativa za vas.

Voće možete sušiti i u rerni. Bitno je držati se nekoliko pravila: usitnite voće i dobro raširite kako bi se moglo ravnomerno sušiti. Vreme sušenja svake vrste voća je drugačije pa ga treba zasebno sušiti. Rernu zagrejte do 40-50 stepeni jer se na većim temperaturama gubi više vitamina i smanjuje udeo korisnih sastojaka. Znaćete da je voće osušeno kada se na pritisak više ne pojavljuje sok.

Za sušenje su pogodne jabuke, kruške, šljive, maline, kajsije. Možete osušiti i koricu jabuke i dunje za pripremu aromatičnog čaja.

Kada kupujete suvo voće morate znati na koji se način sušilo jer se u modernoj prehrambenoj industriji često koristi sumpor ili plin, šti nikako nije zdravo i može izazvati glavobolju, mučninu, dijareju, nadutost.

Iz tog razloga je najsigurnije da sami sušite voće ili ga kupujte od eko proizvođača.

Suvo grožđe je bogato mnogim hranjivim sastojcima. Sadrži resveratrol i izoflavon. Kako biste poboljšali krvnu sliku i povećali nivo hemoglobina u krvi, uzmite pet zrna crnog grožđa i pet badema, te ih preko noći namočite u vodi. Ujutro ih pojedite.

Suva kajsija sadrži znatne količine vitamina A koji je poznat kao snažan antioksidans i zaštitnik od degenerativnih poremećaja. Sadrži i mnoge vitamine B gruoe, vitamin C, minerale kalcijum, fosfor i kalijum. Konzumiranjem 100 grama suvih kajsija dnevno količina vitamina A povećava se sa 2600 IJ na 7000 IJ. Dobre su i za anemične osobe zahvaljujući njihovoj izrazito visokoj koncentraciji gvožđa.

Suve šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, te kalcijumom i magnezijumom. Služe i kao prirodan laksativ pa se mogu koristiti kod slučajeva zatvora, naročito kod male dece i starijih ljudi.

Urme su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, B5 i folna kiselina, te kalcijum, magnezijum i gvožđe. Taj je plod izrazito sladak (u svežem stanju sadrži 55 odsto šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira). Urme zato predstavljaju odličan prirodan izvor energije i brzo daju snagu, bez kasnijeg pada koncentracije šećera u krvi. (Mondo)