230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Prizor koji se rijetko viđa: Povratak rijeke u suvo korito u pustinji

Vode rijke Zin koja teče - onda kad teče - kroz izraelsku pustinju Negev u petak su nakon dužeg vremena nadošle i ponovo ispunile najčešće suvo korito, a lokalno stanovništvo, koje je s radošću iščekivalo povratak izgubljene reke, zabeležilo je ovaj redak događaj i na video snimku.

140319-rijeka

Pustinja Negev, mesto zbivanja iz Starog zaveta

Ponovno rađanje reke nakon višegodišnje suše posledica je jakih kiša u planinskim predelima, udaljenim više kilometara do suve pustinjske oblasti.

Ovaj sušni kraj, kroz koji prolazi široko rečno korito, tokom vekova je u više navrata beležio naizmenične nestanke i povratke reke Zin, ali ovo je prvi put da je taj dramatičan i uzbudljiv prizor zabeležila i kamera.

Reka je veoma nepredvidiva i od njenog poslednjeg povratka prošlo je več više godina, ali tamošnje stanovništvo ima svoje tradicionalne i neobične metode da predvidi njen povratak. Zbog toga nije nikakvo čudo što se kraj suvog rečnog korita okupio "odbor za doček" predvođen živahnim i simpatičnim psom.

Reka je veoma nepredvidiva i od njenog poslednjeg povratka prošlo je več više godina

140319-rijeka1

Pustinja Negev je mesto mnogih zbivanja iz Starog zaveta, koji opisuje i ovakvo nadolaženje voda. Reka Zin je u svoje vreme predstavljala granicu drevnog Izraela, a protiče kroz najveći svetski makteš- jedinstven oblik reljefa koji podseća na krater nastao udarcem meteora, dug 40 km i širok izmešu 2 i 10 km, oblika nalik na izduženo srce.

VIDEO> Povratak reke:

(Blic)