181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190914 siko baner
  • 190914 siko baner2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 

Blizanci došli na svijet držeći se za ruke VIDEO

 

Identične bliznakinje Džena i Džilijen, koje su osam meseci delile posteljicu i vodenjak, nisu mogle da se razdvoje ni tokom porođaja.

140512-blizanci

Džena i Džilijen su potpuno zdrave bebe
Sara Tisltvejt iz Orvila u petak je rodila retke "mono-mono" bliznakinje, nakon dva meseca ležanja u bolnici. Takav tip trudnoće događa se jednom u 10.000 slučajeva, pa su lekari iz bolnice u Akronu bili iznenađeni ultrazvučnim nalazima.
- Bavim se ovim poslom već skoro četiri decenije i video sam manje od deset ovakvih pacijentkinja - rekao je ginekolog Džastin Levin.

Međutim, pravo oduševljenje usledilo je tek na porođaju. Dok su izvlačili devojčice iz majčine utrobe carskim rezom, doktori su shvatili da se one čvrsto drže za ruke.
- To je pravo čudo! - izjavila je Sara Tisltvejt za Ej-Bi-Si.

Džena i Džilijen su došle na svet kao zaslužena nagrada za učiteljicu koja je, zbog rizične trudnoće, bila gotovo nepokretna 58 dana.

140512-blizanci1

Sara Tisltvejt je mislila da nikad neće imati decu, a sada sa suprugom Bilom podiže dečaka i dve devojčice

- Moj suprug Bil i ja smo bili presrećni kada smo saznali da ćemo dobiti dve bebe, ali smo se uplašili kada nam je lekar saopštio da bi moglo da dođe do komplikacija. Nije bilo lako ležati tako dugo u bolnici, ali znala sam da ću na kraju dobiti dve zdrave, prelepe ćerke - kaže Sara, koja je bila priključena na monitore 20 sati dnevno.

Prema rečima stručnjaka, kod blizanaca koji se razvijaju u istoj posteljici postoji opasnost od uplitanja pupčanih vrpci, ali i od sindroma međublizanačke transfuzije, pri čemu jedna beba prima većinu hranljivih materija, a druga je pothranjena.

Srećom, Džena i Džilijen su potpuno zdrave. Budući da su rođene prerano i zajedno teške manje od četiri kilograma, ostaće u bolnici još najduže četiri nedelje. Zatim će ih roditelji odneti kući i upoznati sa starijim bratom Džeksonom koji ima 15 meseci.

- Pre nekoliko godina ginekolog mi je rekao da nikada neću moći da budem majka, a sada imam troje dece - kaže Sara Tisltvejt.

Retka pojava
"Mono-mono" blizanci razvijaju se samo ako se embrion ne podeli u prvih osam dana nakon oplodnje.

(Blic)