181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190914 siko baner
  • 190914 siko baner2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 

Prostorija u kojoj je izazov ostati duže od 45 minuta

Ovo je najtiša prostorija na svijetu. Orfildova labaratorija nalazi se u Južnom Mineapolisu i zovu je gluva komora.

140516-soba

U ovoj prostoriji nema nikakvog eha! Zašto?
Zahvaljujući posebno napravljenim zidovima, ali i podu, ova prostorija upija 99,99% zvuka, prenosi Prva.
Mnogobrojni proizvođači koriste ovu sobu za testiranje svojih proizvoda i kvalitet zvuka.
Tako je, "Microsoft" tražio od firme "Exkes Industries" da im izgradi istu takvu prostoriju za testiranje opreme, a "Harley-Davidson" je Orfildovu labaratoriju koristio da bi zvuk svojih motora učinio tišim, ali podjednako moćnim.
Ali postoji mogućnost da se ova prostorija obiđe i turistički.
Osnivač najtiše sobe Stiven Orfild izaziva posjetioce da što duže ostaju u ovoj prostoriji, sami i u mraku. U prosjeku, ljudi najviše ostaju oko 20 minuta jer ne mogu duže da podnesu toliku tišinu.
"Izazivamo ljude da pokušaju da sjede u komori sami u mraku. Jedan reporter izdržao je 45 minuta. Kada je tišina, uši se prilagode, a što je tiše, čujete sve više stvari. Čućete, na primjer, otkucaje svog srca, rad pluća i želuca. U komori vi postajete zvuk", kaže Stiven Orfild za MailOnline.
Jedini način da se u sobi duže ostane jeste da se sjedi. Soba oduzima sve zvučne signale koje inače primamo, što naglo zbunjuje čovjeka, pa percepcija postaje iskrivljena, a ravnoteža i pokreti postaju gotovo nemogući podvig.
"Orijentišete se prema zvucima sojih koraka, a u anehoičnoj komori nemate tu mogućnost. Oduzeti su vam perceptualni pomagači koji vam inače omogućuju ravnotežu i manevrisanje. Ako ste tamo samo pola sata, jedini način je da sjedite u stolici", objašnjava Stiven.
Ova soba ušla je i u Ginisovu knjigu rekorda! 

(Prva.rs)