230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Branko Đurić: Smeh je najbolja terapija

Glumac Branko Đurić sa monodramom "Đurologija" gostuje po Srbiji. Živeli smo u zemlji u kojoj je sve bilo moguće, pa čak i da se ostvare skečevi "Nadrealista"

140516-djuro

SARAJEVSKI glumac sa slovenačkom adresom Branko Đurić Đuro nastupiće 24. maja sa monodramom "Đurologija - šio mi ga Đura" u beogradskom Domu sindikata. Komedija će 17. maja biti odigrana u Nišu, 22. maja videće je Novosađani, a dan kasnije i Pančevci. Na pitanje šta posetioci mogu da očekuju i da li je smeh jedina terapija protiv surove svakodnevice, humorista, režiser i jedan od legendarnih "nadrealista" Đuro (koji trenutno snima film u Rusiji), za "Novosti" kaže:

- Gledaoci mogu da očekuju zabavu i razgovor o svim glupostima iz svakodnevnog života, iz posebnog ugla. Uvek smo na sve probleme gledali sa duhovite strane. Naši ljudi i u najtežim trenucima nađu razlog za smeh.

* U "Nadrealistima" ste predvideli mnoga dešavanja u Jugoslaviji, na šta nas sada upozoravate?

- Živeli smo u zemlji u kojoj je sve bilo moguće, pa čak i da se ostvare skečevi "Nadrealista". U "Đurologiji" nema ničeg vizionarskog i proročanskog, jer smo već postali takvi vizionari da sve dobro znamo. Monodrama je zabava bez preozbiljnih tema.

TEATAR 55
ĐURO godinama živi u Ljubljani, gde je svojevremeno osnovao Tetar 55: - Odavno smo se pretvorili u televizijsku i filmsku produkciju. Ali, pored toga, već 12 godina na našem repertoaru je predstava koju smo nedavno odigrali 555. put.

* Nekad ste nas zasmejavali "kućnim čarolijama", koja čarolija može danas da nam pomogne?

- Zavisi. Čarolije deluju kratkotrajno i ne rešavaju probleme, već ih samo prikriju. Do sada su nas zavaravali čarolijama kada god je trebalo.

* Kakva su vam iskustva sa snimanja "Montevideo, vidimo se"?

- Bilo je vrlo zabavno snimati sa Bjelinom ekipom na Tenerifima, u Paraćinu, Budvi, Barandi... Uživam da radim s njim, jer je i on glumac-režiser, kao ja, i dobro se razumemo. Bjela i ja smo dugo prijatelji. On je igrao u mom filmu "Kajmak i marmelada", a sada je došlo vreme da ja zaigram u njegovom ostvarenju. Pokazao je kako može da se napravi odličan i pozitivan film koji voli i publika i kritika.

* Za vas kažu da ste Bosanac koji se najbolje snašao u Sloveniji. Da li je to bila samo srećna okolnost?

- Ne znam kako su se snašli ostali Bosanci, ali ja nemam potrebe da se snalazim. Ni u Sloveniji, niti bilo gde drugo. Samo radim posao za koji sam se školovao i mnogo ga volim. "Srećne okolnosti" su potrebne kockarima, a ne ljudima koji se ozbiljno bave svojim poslom, pa makar to bila i komedija. (Večernje novosti)