230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Preminuo Bora Todorović

Slavni glumac je umro jutros u Kliničkom centru Srbije.

140707-bora

Bard srpskog glumišta preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju.
Bora Todorović (84) je pre nekoliko dana imao moždani udar i pao je u komu, rekli su nedavno izvori iz Kliničkog centra Srbije.

Bori Todoroviću je navodno pozilo nedugo nakon operacije slepog creva. Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar.

Bard srpskog glumišta pre godinu se pozdravio se s glumom, a tek nedavno je postao i deda.

Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića. Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce"...

Pogledajte Todorovića u ulozi Đenke.

Na filmu i u serijama je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije.

Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju. Igrao je u vrlo različitim ulogama, od pionira nove umetnosti filma i zagovornika novih sloboda u filmu "Maratonci trče počasni krug"; komičnog lopova i prevaranta koji preživljava ratne godine u "Balkan ekspresu" do vođe romske mafije u "Domu za vešanje" i lika Luke Labana u "Profesionalcu".

Uloga u seriji "Vruć vetar"

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada – osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson—tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu... (Mondo)