230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Portugal šampion Evrope!

Fudbaleri Portugala postali su šampioni Evrope, prvi put u svojoj istoriji!

160709 portugal

Foto: Getty images
Portugalci su savladali domaćina Francusku 1:0 u finalu EURO 2016, golom rezerviste Edera u produžecima.

Eder je u 109. minutu savladao Iga Lorisa, udarcem po zemlji sa oko 25 metara, u meču koji je obeležila povreda Kristijana Ronalda i njegov izlazak sa terena već u 24. minutu.

* Portugal je jubilarni deseti šampion Evrope. Osvojio je titulu posle 35 utakmica na turnirima. Renato Sančeš je najmlađi šampion u istoriji EP.

Francuska je imala više od igre u Sen Deniju, Rui Patrisio je blistao na golu posle udaraca Grizmana, Sisokoa, Žirua, spasila ga je i stativa, ali nije uspela da slomi rivala.

Portugalci su slavili u svom drugom finalu EP, prvi put savladavši domaćina nekog turnira. Francuzi su propustili šansu da osvoje treću titulu, drugu kao organizator.

Ekipa Fernanda Santoša je prvi put savladala "Trikolore" posle deset uzastopnih poraza u proteklih 40 godina, nanevši Frnacuzima prvi poraz na domaćem terenu na velikim takmičenjima.

Iako ovaj put nije imao značajnu ulogu u finalu, Ronaldo je drugi put ove godine osvojio Evropu, nakon klupske sada ima i reprezentativnu titulu. Najavio je da će plakati od sreće ove nedelje, prve suze su bile zbog tuge, ali su stigle i radosnice.

Portugal je na EP u Francuskoj dobio samo jednu od sedam utakmica u regularnih 90 minuta. Osvojio je ovu titulu u "italijanskom" maniru.

Finale EURO 2016:
Portugal – Francuska 1:0 (0:0)
Eder 109

Portugal (4-1-3-2): Patrisio – Gereiro, Fonte, Pepe, Sedrik – Karvaljo – Silva (Mutinjo 66'), Mario, Sančeš (Eder 79') – Nani, Ronaldo (Kvarežma 25')
Francuska (4-4-2): Loris – Evra, Umtiti, Kosjelni, Sanja – Matuidi, Pogba, Paje, Sisoko (Marsijal 110') – Grizman, Žiru (Žinjak 78')

Prvo poluvreme donelo je očekivan odnos snaga na terenu, Francuzi su kontrolisali loptu, a Portugalci čekali šansu iz eventualne greške ili kontre.

Domaća selekcija je nekoliko puta dobro zapretila rivalu, Grizman i Sisoko su šutirali, ali je odlično intervenisao Patrisio.

Ipak, nije igra obeležila prvo poluvreme, već povreda Kristijana Ronalda, posle sudara kolenima sa Pajeom, pa je najveća zvezda turnira već u 24. minutu morala van terena.

Nastavljeno je u istom ritmu, Francuzi su kontrolisali ritam, a Portugalci vrebali iz kontranapada.

"Trikolori" su u drugih 45 minuta imali nekoliko dobrih šansi, posebno je ulazak Komana umesto Pajea razmrdao tim, ali je sjajan na golu Portugala bio Patrisio.

Nakon što je zuastavio opasne šuteve Žirua iz kaznenog i Sisokoa sa oko 25 metara, u 92. minutu je imao i sreće, jer je stativa sprečila gol Žinjaka.

U prvom produžetku su Francuzi nastavili da diktiraju tempo, ali su u poslenjem minutu imali sreće posle šuta Edera glavom posle kornera.

Na samom startu drugog produžetka Portugalci stižu do vođstva. Nije prošao ni minut nakon što je Gereiro pogodio prečku iz slobodnog udarca, a Eder je šutem po zemlji savladao Lorisa sa oko 25 metara.

Portugalci su znali kako da "umrtve" igru u poslednjih desetak minuta, pa Francuska nije imala nijednu šansu da izbori penale.
(B92)