230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Imate pravo na novčanu pomoć? Iskoristite ga!

Iako je većina građana Srpske svjesna da ima pravo na naknadu za nezaposlene, kao i onu za tek rođeno dijete, malo ko zna kakva je procedura za njihovo ostvarenje.

170210 новац Upravo zato portal SrpskaCafe ispitao je šta nam treba da bismo ostvarili prava na ove naknade, kako bi se izbjegla lutanja i traganje za odgovorima na društvenim mrežama. Idemo redom.Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta imaju sve porodilje koje imaju prebivalište u Republici Srpskoj, potvrdili su nam u Centru za socijalni rad Banjaluka (CZSR BL).
“Iznos jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenčeta trenutno je 250 KM. Ukoliko se radi o blizancima, pomoć se isplaćuje za svako dijete pojedinačno, u ukupnom iznosu od 500 KM. Naravno iznos je viši ukoliko je riječ o više djece rođene u jednom porodu” – kaže Sandra Dobrijević Šipka iz CZSR Banjaluka.
Rok za podnošenje zahtjeva je godinu dana od datuma rođenja djeteta. Isplata sredstava slijedi najkasnije mjesec dana od podnošenja zahtjeva. Za ostvarivanje ovog prava potrebno je dostaviti sledeće: kućnu listu (obrazac kućne liste se preuzima u nadležnom centru za socijalni rad), fotokopiju lične karte porodilje i supruga, rodne listove za svu djecu u porodici, te fotokopiju tekućeg računa u banci.Naknade za nezaposlene dobijaju se uz određene uslove. Preko Zavoda za zapošljavanje RS u toku 2016. godine novčanu naknadu za nezaposlene koristilo 12 166 ljudi.Na novac ima pravo svaka nezaposlena osoba kojoj je prestao radni odnos bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice. Međutim, mora imati najmanje osam mjeseci neprekidnog staža osiguranja u posljednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci.
“I to sve pod uslovom da je za vrijeme propisanog minimuma staža, uplaćen doprinos za osiguranje od nezaposlenosti za sve radnike u preduzeću” – kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.
Ukoliko ste dobili otkaz, a ispunjavate ove uslove, ostvarujete pravo na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje i penziono-invalidsko osiguranje.
“Zahtjev treba dostaviti u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, jer u tom slučaju novčana naknada teče od dana prestanka radnog odnosa. U slučaju da se prijavite nakon isteka, naknada teče od dana prijavljivanja u Zavod” – kaže portparol Zavoda za zapošljavanje RS Vedrana Milinković.
Prema zakonu, visina novčane naknade zavisi od godina staža. Međutim , ne može biti niža od 30 odsto prosječne neto plate, niti viša od iznosa jedne prosječne neto plate u Republici Srpskoj, za prethodnu godinu.Koliko dugo možete da dobijate naknadu?– za staž osiguranja do 12 mjeseci – mjesec dana;

  • za staž osiguranja od jedne do dvije godine – dva mjeseca;
  • za staž osiguranja od dvije do pet godina – tri mjeseca;
  • za staž osiguranja od pet do15 godina – šest mjeseci;
  • za staž osiguranja od 15 do 30 godina – devet mjeseci;
  • za staž osiguranja preko 30 godina – godinu dana.

Izvor: Srpskacafe