230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Srbija je na Svjetskom prvenstvu!

Čekanju je kraj! Fudbaleri Srbije su osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji, prekinuvši tako osmogodišnji post.

171010 Srbija

“Orlovi” su vizu izborili teže nego li se očekivalo, minimalnom pobjedom nad Gruzijom (1:0) za koju je najzaslužniji Aleksandar Prijović, centarfor porijeklom iz Prnjavora.

Zabrinjavajući početak

Izabranici Slavoljuba Muslina očajno su ušli u utakmicu koja je nosila oznaku “biti ili ne biti”. Branislav Ivanović i društvo odigrali su, bez sumnje, najgore poluvrijeme u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Ništa im nije polazilo za nogom. Nisu se mogli “sastaviti” sa loptom. Bili su spori. Bezidejni. Bezvoljni. Gruzija, koja je, uz dužno poštovanje, skromna reprezentacija, bila je bolji rival u prvih tridesetak minuta beogradske bitke. Gosti su bolje stajali na terenu, bili agresivniji, a nerijetko su i prijetili šutevima sa distance. Srećom, Vladimir Stojković je bio na uobičajenom, visokom nivou.

U tim trenucima i navijači na stadionu “Rajko Mitić” su izgubili strpljenje, pa su gromoglasne aplauze i skandiranje: “Srbija, Srbija” zamijenili i prvi zvižduci. A oni kao da su razdrmali “orlove”.

Igrao se 38. minut kada je domaćin odigrao prvu ozbiljniju akciju. Kreirao ju je Dušan Tadić, no, rezultat se nije mijenjao. U posljednjih pet minuta prvog dijela Srbi su “prodisali” i, iako nisu zatresli mrežu, nagovijestili su bolju igru u nastavku.

I upravo to se dogodilo. Selektor Muslin uspio je da podigne samopouzdanje svojim izabranicima koji su u drugo poluvrijeme ušli sa mnogo više energije i odlučnosti. Već na startu je šut oprobao Nemanja Gudel. Potom je zaprijetio i Ivanović. Pa Aleksandar Mitrović… Svi su loptu vidjeli u mrežu nakon udarca Nemanje Matića. Međutim, Jaba Kankava ju je izbacio sa gol linije. Igrao se 69. minut.

A što nije uspio Matić tada, jeste rezervista Prijović pet minuta kasnije. Ivanović je “ukrao” loptu na svojoj polovini i snažno “povukao” polukontru. Na desnoj strani je proigrao Mitrovića, ovaj ubacio na drugu stativu, gdje je Prijović sjajno reagovao i pogodio metu na oduševljenje 40 000 navijača na “Marakani”.

Ciklus uspona i padova

S obzirom na to da je u tom trenutku Republika Irska vodila u Velsu (1:0), bilo je jasno da je Srbija napravila ogroman, presudan korak ka Mundijalu jer bi u slučaju da primi gol opet prošla dalje.

Zato su “orlovi” u završnici “povukli ručnu”, mirno priveli meč kraju i na trijumfalan način okončali ciklus koji je pokazao mnoge pozitivne strane ove ekipe, ali i mane. (Srpska kafea)