230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Klizište prijeti spomeniku na Tjentištu - U toku pripreme za sanaciju

Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo se klizište, rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

180206 tjentiste

"Klizište je odnijelo pola brda, stanje na terenu je zastrašujuće, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u bici na Sutjesci", istakao je Pavlović.

U Dolini heroja na Tjentištu lijepo vrijeme pogoduje čišćenju terena poslije obilne kiše koja je i prouzrokavala klizišta na brdu gdje je dio spomeničkog kompleksa posvećen Bici na Sutjesci. Radnici su angažovani na čišćenju kanala i drenažnih odvoda.
"Negdje oko jedan kilometar iznad spomenika je prvi red odvodnih voda kanala. Njega smo kompletno očistili i ove sedmice nastavljamo. Postoje tri talasa zaštitnih kanala", rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Tjentište Dejan Pavlović.
Glavni projekat sanacije klizišta od prije tridesetdvije godine, proslijeđen je u Institut za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske čiji stručnjaci su utvrdili da što prije treba početi sanaciju.
"U dogovoru sa nadležnim ministarstvom i Zavodom za zaštitu spomenika da se napravi projektni zadatak i pristup izradi projekta za sanaciju samog klizišta i dovođenja drenažnih kanala", istakao je direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović.

Iz Instituta su najavili da bi ubrzo Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo Srpske trebalo da formira tim kojem će biti povjererena procjena štete i izrada projekta sanacije.