230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Lovci oslobođeni poreza na oružje

Lovci u Srpskoj ubuduće će biti oslobođeni plaćanja poreza na oružje, a ovu odluku donijela je Vlada RS na prijedlog Lovačkog saveza.

180705 lovacka puska

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić ističe da lovci već duže vrijeme imaju bezrezervnu podršku Vlade Srpske, a zeleno svjetlo inicijativi za ukidanje poreza na oružje je kruna te saradnje.

– To je bio naš prijedlog koji je Vlada RS u ponedjeljak odobrila. Sada je u toku zakonska procedura i očekujemo da cijela stvar bude završena u veoma kratkom roku. Iako se radilo o direktnim budžetskim prihodima, Vlada je imala razumijevanja i više od 22.000 lovaca imaće nove benefite – rekao je Minić. Istakao je da je na porez na oružje do sada godišnje odlazilo gotovo pola miliona KM, a ubuduće će taj novac ostajati u kasi lovaca što će zasigurno uticati na povećanje lovačkog standarda.

– To će nam osigurati bolji standard kad je u pitanju oprema, ali i uslovi i način izvršenja lova. Samo u ovoj godini od Vlade ćemo imati gotovo milion KM podrške što direktno, što indirektno kroz ova oslobađanja – rekao je Minić i dodao da su lovci prezadovoljni zbog ove odluke.

Pojasnio je da su do sada lovci bili oslobođeni plaćanja poreza na jednu pušku sačmaricu i jedan karabin, a zbog povećane nabavke lovačkog naoružanja ukidanje poreza je bilo neminovno.

– Izmjena zakona o lovstvu nam je omogućila lakšu i bržu nabavku naoružanja a uz ovu podršku Vlade bićemo zasigurno udruženje za ponos, ne samo u regionu već i šire – istakao je Minić. Dodao je da je Lovački savez RS u više navrata izlazio sa raznim prijedlozima pred Vladu, koja je imala maksimalno razumijevanje.

– Vlada nas je uvrstila i u budžet RS direktno kroz kapitalna ulaganja i u toku je realizacija projekta u sklopu kojeg će svako lovačko udruženje dobiti po 5.000 KM za lovne objekte, unos divljači, instaliranje kamera za praćenje i zaštitu divljači, što će dati višestruke rezultate u narednom periodu – naveo je Minić i istakao da su u posljednje tri godine u vezi sa pitanjem lovstva uradili više nego što je urađeno u posljednjih pola vijeka.

Projekti

Minić je istakao da Lovački savez RS trenutno realizuje nekoliko projekta koji se odnose na uzgoj i zaštitu divljači.

– Želimo da budemo pretače ne samo lovnog turizma nego svega onoga što Srpskoj može lovstvo da pruži. Učinićemo sve da lovački standardi, fond divljači i prvenstveno uzgoj i zaštita divljači budu na visokom nivou kako bi opravdali sve benefite koje smo dobili – rekao je Minić.
(Izvor: Lovački savez RS)