230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

8 stvari koje niste znali o "Najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu"

Ako ste i vi veliki ljubitelj fudbala, evo prave prilike da dopunite svoje znanje o ovom sportu. Ili, mislite da to nije potrebno?

180711 lopta

Ne bismo da vas razočaramo, ali da li ste znali i ovo?

Fudbal nije nastao u Engleskoj

Zasluge za uvođenje pravila u fudbalu bez sumnje se moraju pripisati Englezima. Ipak, da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je fudbal u Engleskoj i nastao. Kinezi se verovatno ne bi složili. Naime, drevna kineska reč “cuju” koja u bukvalnom prevodu znači udarati loptu nogom, korišćena je za igru još za vreme dinastije Han koja je vladala Kinom oko 200. godine p. n. e.

Fudbal bez sudija

Sudije su prvi put upotrebile pištaljku 1878. godine.

Sporovi su se u početku rešavali dogovorom kapitena, jer je postojalo uverenje da nijedan džentlmen neće namerno načiniti faul. Međutim, kada više nisu mogli da se dogovore, uveli su dvojicu arbitara, po jedan za svaki tim. Tek 1891. godine, kada je uveden kazneni udarac, ili kako su ga tada zvali “udarac smrti”, sudijama je, na predlog Irske FA bilo dozvoljeno da udju na teren. Od tada je zvanično uveden jedan sudija koji će izbacivati igrače sa terena i dodeljivati slobodne udarce, kao i dva pomoćna arbitra.

Fudbalske lopte se proizvode u Pakistanu

U pakistanskom gradu Sialkot nalazi se oko 2000 radionica za ručnu izradu fudbalskih lopti. Za izradu ADIDAS-ove zvanične lopte za svetsko prvenstvo u fudbalu, radnice u Pakistanu zarade manje od tri dolara na dan, dok ova čuvena nemačka kompanija od njihove prodaje zaradi preko milijardu dolara.

Ronaldo od Ronald

Ronaldo duguje svoje ime 40. predsedniku SAD-a, Ronaldu Reganu. Da njegov otac nije bio veliki Reganov poštovalac, Ronaldo bi se zapravo zvao Cristiano dos Santos Aveiro.

Rekordnih 16 golova

Rekord u najvećem broju postignutih golova u jednoj utakmici drži Stefan Stanis(Dembicki), francuski fudbaler, poljskog porekla. Rekordnih 16 golova, Stanis je postigao u meču protiv kluba Auby-Asturies, u Kupu Francuske, 1942. godine.

Kako je izgrađena “Marakana”

Polufinale Kupa evropskih šampiona, protiv Fjorentine, Zvezda je morala da igra na Partizanovom stadionu zbog zastarelosti postojećeg. Smatra se da je ova, 1957. godina bila ključna za donošenje odluke o izgradnji novog stadiona. Dodatnu motivaciju pružila je i utakmica protiv Mančester junajteda, takođe odigrana na stadionu JNA, 1958.

Košarkaška utakmica sa fudbalskom loptom

Prva košarkaška utakmica odigrana je 20. Januara 1892. godine u američkom gradiću Springfild sa 18 igrača i fudbalskom loptom. Fudbalska lopta korištena je sve do 1894, kada je zamenjena originalnom košarkaškom.

Bosonogi Indijci

Fudbaleri Indije, šokirali su svet kada su na Olimpijskim igrama u Brazilu 1948. izašli na meč sa Francuskom potpuno bosi! Dve godine kasnije, nakon što su Burma, Filipini i Indonezija odustali, na poziv FIFE, Indija je pristala da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Međutim, FIFA im je jasno stavila do znanja da na teren ne mogu izaći bez adekvatne opreme. Dugo se smatralo da je ovo bio glavni razlog povlačenja Indije sa Svetskog prvenstva, sve dok Sailen Mana, čovek koji je trebalo da bude kapiten na ovom prvenstvu, nije izjavio da je pravi razlog taj što Indijci nsiu ni bili svesni koliki je značaj Svetskog prvenstva. Za njih su najveći događaj bile Olimpijske igre. (Izvor: Portalmladi)