230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novak Đoković četvrti put najbolji sportista planete

Novak Đoković po četvrti put je proglašen najboljim sportistom planete u izboru akademije Laureus.

190218 novak najbolji na planeti

Najbolji teniser planete se tako pridružio sprinteru Juseinu Boltu, koji takođe ima četiri nagrade, a približio se Rodžeru Federeru pored čijeg imena stoji pet nagrada.

Đoković je bio najbolji 2012, 2015. i 2016. godine. Nagrada se dodeljuje od 2001. godine. Srpskom teniseru je nagradu uručila Monika Seleš.

"Moji teniski snovi su počeli s tobom. Jelena Genčić je radila s tobom, toliko je uticala na mene. Znam sve o tebi i tvojoj karijeri", poručio je Đoković Moniki Seleš.

"Svi sportisti koji su pričali večeras i stajali na ovom podijumu pre mene pokazuju važnost borbenosti i istrajnosti – snagu duha koju sport iznosi na površinu", rekao je Đoković, istakavši da je pomišljao da ostavi tenis, naglasivši da nagrada koju prima predstavlja i tu "borbu sa samim sobom".

190218 novak

190218 nole beker jelena

Novak je 2018. godine osvojio Vimbldon i Ju-Es open, ali i turnir u Sinsinatiju, čime je postao prvi teniser u istoriji koji u svom vlasništvu ima svih devet turnira iz masters serije.

Ove godine su među nominovanima još bili Luka Modrić, Kilijan Mbape, Lebron Džejms, Luis Hamilton i Elijud Kipčogi.

"Sport govori univerzalnim jezikom i ima moć da promeni svet, da promeni živote mladih ljudi. Laureus fondacija se upravo time bavi, ona pomaže obespravljenim mladim ljudima koji pokušavaju da pronađu svoje mesto i svoj smisao. Mladi se identifikuju sa omiljenim sportistima", rekao je Đoković uoči početka ceremonije.

Nagrada za najbolju ekipu pripala je fudbalskoj reprezentaciji Francuske, šampiona sveta iz Rusije. Na podijum se, kao predstavnik "trikolora", popeo selektor Didije Dešam.

Priznanje za najveće dostignuće pripalo je maratoncu Elijudu Kipčogeu, koji je za 78 sekundi popravio svetski rekord u maratonu.

Nekadašnji trener Arsenala Arsen Venger dobio je nagradu za životno delo.

Simon Bajls, američka gimnastičarka, proglašena je za najbolju sportistkinju sveta.