230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Šansa za preduzeća i preduzetnike u BiH: Počela trka za tri miliona evra

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici u BiH, počevši od 01. jula pa sve do 30. avgusta, mogu da se projektima izbore za bespovratna sredstva, a ukupna svota koja je za tu svrhu namijenjena iznosi tri miliona evra.

190704 EU4business

U pitanju je novac u okviru poziva za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno orijentisanih sektora, zahvaljujući projektu “EU4Business”.

Kako je juče tokom predstavljanja ovog poziva saopšteno, ukupno tri miliona evra biće dostupno za projekte koji razvijaju inovativnost, poslovnu saradnju, digitalizaciju i poslovno okruženje.

“Iako mala i srednja poduzeća prevladavaju u ekonomiji BiH, velika poduzeća su uspješniji izvoznici. Izvoz malih i srednjih poduzeća ima potencijal za rast i stoga podržavajući izvoz BiH u konkurentnim sektorima jačamo ulogu malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, te razvijamo njihovu konkurentnost. I što je najvažnije, time omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Nikolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

Projektni menadžer “EU4Business” projekta (GIZ) Nils Vecel naglasio je značaj razvoja izvoznih sektora za rast zapošljavanja.

“Ovaj projekat podržava inovacije u izvozno orijentisanim poduzećima, a koje su ključne za razvoj proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću. Očekujemo da će projekat doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, povećanju izvoza, te stvaranju novih usluga poslovnog razvoja”, naveo je Vecel.

Projektne ideje koje će biti podržane ovim pozivom odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju, drvopreradu, te informacijske i komunikacijske tehnologije.

I mikro, mala i srednja preduzeća registrovana u sektorima plastike i elektroindustrije takođe se mogu prijaviti na ovaj poziv, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji.

Kandidati mogu biti partnerstva između najmanje tri partnera, od kojih je najmanje jedan partner predstavnik privatnog sektora, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće od 100.000 do 300.000 evra. Za podnošenje prijava potrebno je posjetiti www.eu4business.ba.

Rezultati sprovedenih projekata će se, između ostalog, mjeriti povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, te povećanjem izvoza i slično.

U sklopu projekta “EU4Business” ukupno 10 miliona evra bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 milion evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona evra) i Njemačka (1,1 milion evra). Projekat zajedno sprovode GIZ, ILO i UNDP od aprila prošle do marta 2022. godine. Dragan Sladojević/Nezavisne