230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Otkrivena super zemlja: Uslovi za život idealni?!

Planeta, udaljena oko 31 svetlosnu godinu od nas, koju je snimio Nasin satelit "Tes", po mišljenju naučnika koji su proučili snimke mogla bi da ima idealne uslove za razvoj života.

Nasa je planeti dala ime, "GJ 357d", ali istraživači su joj dodali nadimak "Super Zemlja" zbog pretpostavke da na njoj vladaju slični uslovi kao i na Zemlji, samo što je mnogo veća od naše planete.

190802 planeta

Veoma smo uzbuđeni jer mislimo da je ovo prva obližnja super-Zemlja na kojoj bi ljudi mogli da žive“, navela je dr Lisa Kaltenger koja je bila rukovodilac ovog istraživanja.

"Zbog guste atmosfere planeta "GJ 357d" bi mogla da zadrži vodu na svojoj površini, poput Zemlje i nadamo se da ćemo u narednim snimanjima uspeti da zabeležimo i znake života“, dodala je Kltenger.

Dijana Kosakovski sa Instituta za astronomiju "Maks Plank" u Hajdelbergu, koja je koautor posebnog rada iz oblasti astronomije i astrofizike, smatra da se novootkrivena planeta nalazi na spoljnjoj orbiti oko svoje zvezde i da do nje dopire približno isti iznos energije kao što dopire do Marsa sa Sunca.

"Ukoliko planeta ima gustu atmosferu, što će tek biti utvrđeno narednim istraživanjima, mogla bi da zadrži dovoljno toplote kako bi se zagrejala i omogućila da na njenoj površin bude tekuće vode" , navodi Kosakovska.

Nedaleko od "GJ 357d2 nalazi se i "GJ 357b" koja je nazvana "Vrućom Zemljom" i koja je za oko 22 odsto veća od naše planete. Tu je i "GJ 357c", koja je najmanje 3 ili 4 puta veća od Zemlje.

Naučnici smatraju da su ove dve planete previše vruće da bi omogućile uspešan život, ali da bi novootkrivena mogla da ima savršene uslove za nastanak i opstanak života. (Mondo.rs)