181011 dineco kuhinje baner 200601 market99 baner

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

200701 banerosandic  200608 eko centar usce 170901 best baner
 
 
 
 

U Srbiji od danas obavezna zimska oprema na vozilima, od 15. novembra u Republici Srpskoj i BiH

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) obavještava sve vozače da je od danas (petak, 1. novembar 2019.) obavezno posjedovanje zimske opreme na svim motornim vozilima u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj, odnosno BiH, zimska oprema obavezna od 15. novembra.

191101 Gume

Srpski zakon predviđa da vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od četiri milimetra. Tokom vožnje van naselja u Srbiji potrebno je u vozilu imati lance za snijeg.

Od 15. novembra u BiH obavezno je posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima i mora se koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kada pada kiša koja se ledi na kolovoz.

Pod zimskom opremom za putnička motorna i ostala motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimski pneumatici na sva četiri točka, koji su na svom boku obilježeni oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine sa tri vrha, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovaraći lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lanci, lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

U Hrvatskoj je od 15. novembra obavezno posjedovanje zimske opreme na svim motornim vozilima bez obzira na uslove i stanje kolovoza. To podrazumijeva sve četiri zimske gume sa minimalnim gazećim slojem četiri milimetra, a ako se na vozilu nalaze ljetne gume, onda se u vozilu moraju nalaziti lanci za snijeg. Sva vozila koja od 15. novembra saobraćaju u Hrvatskoj obavezno tokom dana moraju imati upaljena kratka svjetla.

Od 15. novembra obavezno je posjedovanje zimske opreme na vozilima u Crnoj Gori u vidu zimskih guma sa oznakama M+S.

U Austriji od 1. novembra sva vozila moraju imati sva četiri zimska pneumatika sa minimalnim gazećim slojem od četiri milimetra, s tim što na vozilu mogu biti i ljetni pneumatici ali u vozilu se moraju nalaziti lanci za snijeg za pogonske točkove. AMS RS