230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

NE širite paniku i strah među građanima o korona virusu

Udruženje novinara Republike Srpske apeluje na medijske radnike da se prilikom izvještavanja o virusu korona pridržavaju profesionalnih normi i standarda.

200127 korona virus

Pozivamo medijske radnike da poštovanjem pozitivnih propisa i preporuka, prilikom izvještavanja o virusu korona pokažu odgovornost prema javnosti, te da svojim radom ne doprinose širenju panike i straha među građanima, već isključivo adekvatnoj borbi protiv virusa i pravovremenom informisanju.

Udruženje novinara Republike Srpske podsjeća da je jedan od osnovnih zadataka svakog novinara detaljna provjera informacije prije njene objave. Urednike i vlasnike medija napominjemo da su i u ovom slučaju obavezni da poštuju odredbe Zakona o radu Republike Srpske, ali i interne akte svake medijske kuće, koji garantuju zaštitu zdravlja svih radnika. Novinare podsjećamo da je njihovo zdravlje primarno prije svega za njih same, zato ih pozivamo da prije odlaska na zadatak, u sredinu koja bi mogla da bude potencijalno žarište, budu sigirni da su maksimalno zaštićeni. Udruženje novinara Republike Srpske se nada da će medijski radnici u ovoj situaciji pokazati odgovornost, izvještavajući samo o provjerenim i tačnim informacijama, bez senzacionalizma i potencijalne mogućnosti da u svojim izvještajima doprinesu negativnim osjećajima prema nacijama koje su u žarištu krize.

Udruženje novinara Republike Srpske