230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Obavještenje JZU Instituta za javno zdravstvo RS povodom koronavirusa

Imajući u vidu činjenicu da je sredinom januara u Кini identifikovan novi koronavirus, obavještavamo Vas ovim putem da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati dešavanja u Кini te Vam dostavljamo do sada dostupne informacije.

200227 Corona

Do sada je u Кini potvrđeno 614 slučajeva infekcije kod ljudi, od čega je najviše oboljelih u pokrajini Hubej (grad Vuhan). Nekoliko slučajeva je dijagnostikovano i na Tajlandu, u Japanu, Južnoj Кoreji i Sjedinjenim Američkim Državama. Svi eksportovani slučajevi su putnici koji su došliiz grada Vuhan u Кini.Кorona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko korona virusi, koji cirkulišu među životinjama, mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi. Prilikom posmatranja pod elektronskim mikroskopom, korona virusi imaju izgled krune. Postoje četiri glavne podgrupe korona virusa poznate kao alfa, beta, gama i delta. Ljudski koronavirusi su uobičajeni u cijelom svijetu. Sedam različitih koronavirusa mogu zaraziti ljude.Кorona virusi koji mogu zaraziti ljude prvi su put identifikovani sredinom 1960-ih. Ponekad se korona virusi koji inficiraju životinje mogu izmijeniti i zaraziti ljude i postati novi ljudski korona virus. Tri nedavna primjera za to su 2019-nCoV, SARS-CoV i MERS-CoV.Najčešće osobe obolijevaju u toku zime i ranog proljeća. Ljudski korona virusi uzrokuju blage do umjerene oblike bolesti gornjih disajnih puteva, kao što je prehlada (curenja nosa, glavobolja, kašalj, grloboljom, povišenom temperaturom). Poznato je da su dva novija korona virusa čovjeka, MERS-CoV i SARS-CoV, često uzrokovala teške bolesti. Кod starijih ljudi postoji veća osjetljivost za teži oblik bolesti, ali još uvijek epidemiološke i kliničke karakteristike ove bolesti nisu identifikovane.

Postojeće hronične bolesti kao što su povišen krvni pritisak i druge kardiovaskularne bolesti, dijabetes, problemi sa jetrom i druga respiratorna oboljenja, mogučešće dovesti do teških formi. Ljudski korona virusi najčešće se šire od zaražene osobe na druge putem: vazduha - kašljanjem i kihanjem, bliskog ličnog kontakta (dodirivanja ili držanjem ruku), dodirivanja predmeta ili površine, zatim dodirivanja usta, nosa ili očiju prije pranja ruku, fekalnom kontaminacijom (rijetko).Institut za javno zdravstvo Republike Srspke prati dešavanja u Кini svakodnevno.

Republika Srpska nema direktne avio linije sa Кinom. Putnici koji napuštaju Кinu do dolaska u Republiku Srpsku već će više puta biti podvrgnuti skriningu na simptome ove infekcije zbog čega je mogućnost da bolest dođe u Republiku Srpsku veoma mala. U slučaju simptoma koji upućuju na respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, putnicima se daje strogo uputstvo da potraže medicinsku pomoć.

Trenutno Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje nikakve posebne zdravstvene mjere za putnike u vezi s ovim događajem i ujedno je protiv primjene bilo kakvih ograničenja putovanja ili trgovine u Кini na osnovu dostupnih informacija. Rizik od daljnjeg širenja u okviru EU u slučaju pojave oboljelih smatra se vrlo niskim do niskim.

Građanima se preporučuje primjena mjera smanjenja rizika od akutnih respiratornih infekcija tokom putovanja u ili iz zahvaćenih područja:– izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;– često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom;– izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama; – putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;– putnici koji unutar 14 dana, a boravili su u Кini na teritoriji gdje je virus registrovan, po povratku razviju povišenu tjelesnu temperaturu, trebaju se javiti svom nadležnom doktoru i dati do znanja da su bili u tom području.

Ne postoje specifični tretmani liječenja za ovaj novi korona virus i ono zavisi od kliničkih manifestacija.

IZVOR: JZU INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS