230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Vino može biti dio antivirusne strategije

Prodaja i potražnja vina ovih dana drastično opada širom sveta, pa i u u Srbiji, a možda ne bi trebalo. Evo zašto, prenosimo jedan od najnovijih napisa u stranoj štampi.

200319 vino2

Da li vino spada u delotvornu strategiju borbe protiv epidemije virusa korone? Ne baš, ali postoje dokazi koji ukazuju na to da crveno vino i elementi iz njega mogu imati snažno antivirusno dejstvo.

Nadaleko poznati polifenol iz crvenog vina resveratrol inhibira replikaciju virusa korone MERS-CoV (Bliskoistočni respiratorni sindrom), kao i njegovog prethodnika SARS-CoV, oba bliski rođaci pandemijskog COVID-19 koji upravo pravi rusvaj širom sveta. Laboratorijska in vitro ispitivanja pokazala su da resveratrol blokira ekspresiju proteina neophodnog za replikaciju virusa, što rezultuje produženim preživljavanjem ćelija nakon zaraze.

Iako još nema kliničkih studija o onome šta se odvija između crvenog vina i aktuelnog virusa korone, postoje podaci koji povezuju konzumaciju vina s nižom učestalošću raznih vidova prehlade, od kojih su veći deo prouzrokovane drugim virusima vrste korona.

200319 vino1
Sećate se epidemije gripa H1N1 od pre nekoliko godina? Možda i ne ako ste pili vino, jer su ti neki sastojci vina snažni inhibitori raznih virusa gripa. Posebno značajno u ovoj priči je što vino ima antivirusno delovanje širokog spektra. Antivirusni efekti resveratrola i drugih vinskih komponenti široko su proučavani u velikom broju virusa koji uključuju virus hepatitisa C, respiratorni sincicijalni virus (koji se najčešće zove prehlada), virus varicele zoster (herpes), virus Epstein-Barr, virus herpes simpleksa, virus afričke svinjske groznice, pa čak i virus ljudske imunodeficijencije (HIV).

Vinski sastojci delphinidin, antocijanin koji daje obojenost vinu ali je ujedno antioksidans i epigallocatechin gallate, najznačajniji antikancerogeni sastojak zelenog čaja, inhibiraju virus zapadnog Nila koji prenose komarci, virus Zika i denge. Kvercetin, još jedan poznati vinski flavonoid, ima takođe antivirusni repertoar.

200319 vino
Zašto vino ima tako široku delotvornost zapravo nije teško objasniti ako uzmemo u obzir da su vinski polifenoli fitoaleksini zapravo zaštitne materije koje biljke proizvode kako bi odbile stres iz okoline koja ih okružuje, a tu spadaju i virusi. Ti su biljni virusi često slični onima koji uzrokuju bolest kod životinja, pa stručnjaci upoznati s materijom preporučuju da ukoliko želite biti zdraviji, posebno je važno konzumirati biljke koje su inače izložene stresnim situacijama, a grožđe je svakako među njima.

Konkretno, koja je najbolja strategija da sačuvate svoje i tuđe zdravlje tokom epidemije virusa?

Perite ruke, ostanite kod kuće ukoliko se ne osećate dobro, a ako se do sada niste vakcinisali protiv gripa, učinite to. A u smislu dodatne zaštite, pijte svakoga dana po malo vina, najbolje crvenog. (Vino.rs)