230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Produžen rok za registraciju vozila čija je registracija istekla poslije 15. marta

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine donijelo je Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registrovanju vozila.

200520 automobil alarm

Potreba za donošenjem ovog pravilnika javila se uslijed proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa, a sve kako bi Ministarstvo pomoglo građanima svoje zemlje, poštujući sve zakonske odrednice, saopšteno je iz ministarstva.

Nakon što je ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović predložio donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini za vozila koja su registrovana u BiH a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine do 30. aprila 2020. godine, koja nije dobila podršku na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 1. aprila 2020. godine, predmetna oblast je uređena kroz izmjene Pravilnika.

Stoga je u Pravilnik dodat stav u kojem stoji da se: "za vozila čija je registracija istekla nakon 16. marta 2020. godine, zahtjev za produženje registracije vozila može podnijeti najkasnije 90 dana od dana prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, a ukoliko se zahtjev za produženje registracije vozila ne podnese do roka predviđenog ovim članom, vozilo se službeno odjavljuje iz evidencije registrovanih vozila, a vlasnik vozila dužan je vratiti registarske tablice nadležnom organu u roku od osam dana."

Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o registrovanju vozila je upućen na objavu u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, a stupa na snagu narednog dana od dana objave. (Izvor: Ekapija)