230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Ugostitelji u RS traže duže radno vrijeme

Ugostitelji u Republici Srpskoj se nadaju da će se epidemiološka situacija s korona virusom smiriti u narednim danima te da bi već od početka avgusta njihovo radno vrijeme moglo biti produženo najmanje do ponoći, čime bi poboljšali svoje poslovanje, a time i zadržali radna mjesta.

200727 horeca

Ugostitelji u RS su nedavno uputili inicijativu nadležnim institucijama u RS o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata za minimalno sat vremena.

Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma RS (Horeca), kaže da se nadaju da će se epidemiološka situacija smiriti i da će od 3. avgusta radno vrijeme biti produženo za najmanje sat vremena.

- Najveći dio prihoda u ugostiteljstvu ostvari se upravo u večernjim satima. U ovom trenutku, posebno ljeti, sat duže radno vrijeme čuva hiljade radnih mjesta, jer se oko 70% dnevnog prometa ugostitelja ostvari poslije devet časova - rekao je Šajić.

Ističe da su ugostitelji spremni da ispoštuju sve mjere koje naloži Institut za javnom zdravstvo RS.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS rekli su da su zaprimili zahtjeve Udruženja ugostitelja i hotelijera RS Horeca te da su oni trenutno u fazi razmatranja.

- Svjesni smo otežanih uslova u kojima posluju ugostitelji, kao i toga koliko bi liberalizacija mjera koje se tiču ograničenja radnog vremena uticala na mogućnost rasta prihoda u ugostiteljskim objetima. Ipak, trenutna epidemiološka situacija nam ne daje mnogo prostora za relaksaciju usvojenih mjera - kažu u Ministarstvu.

Privredna komora RS uputila je Institutu za javno zdravstvo RS Inicijativu u kojoj je predložila da se sigurnost gostiju u ugostiteljskim objektima obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora.

- Na ovaj način predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i slično - navodi se u saopštenju Privredne komore RS. (Ekapija)