230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Na Tjentištu otvoren Centar za naučno istraživanje

Na Tjentištu je proteklog vikenda svečano otvoren moderno opremljen Centar za naučno istraživanje i ekologiju koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije i poljoprivrede, sa Balkana i iz cijelog svijeta.

200907 tjentiste

Centar je rezultat projekta prekogranične saradnje BiH i Srbije, koji sprovode NP Sutjeska, Šumarski fakultet iz Beograda i Srbijašume, a njegova vrijednost je oko milion maraka, od čega je 85% sredstava obezbijedila EU, a 15% ovaj nacionalni park.

Centar će doprinijeti očuvanju brojnih prirodnih, hidroloških, geomorfoloških, kulturno-istorijskih, edukativnih i naučnih vrijednosti, usklađivanju tih vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem cijelog prekograničnog područja, te očuvanju trajnih prirodnih elemenata koji su od izuzetne važnosti, kao i jedinstvenom kvalitetu okoline i sprečavanju eksploatacije prirodnih resursa.

Na samom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. (Ekapija)