230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Imate bolji aparat od Rovera na Marsu

Postoji nekoliko razloga zbog kojih letelica koja je koštala 2,5 milijardi američkih dolara ima tako slabu kameru. Saznajte koji su to.

120811-rover

Možda će vas iznenaditi sledeći podatak: rover koji trenutno krstari "Marsom" – vredan 2,5 milijardi američkih dolara, i koji svojim fotografijama uzbuđuje i ljubitelje nauke i one koji to nisu – koristi kameru od samo dva megapiksela!

Ovaj detalj vezan za ono o čemu trenutno ceo svet priča (pored Olimpijskih igara u Londonu) zaprepastiće sve koji su upoznati sa osnovama digitalne fotografije, posebno imajući u vidu da je savršeno normalno da običan aparat koji može da se kupi na svakom koraku ima barem 10 megapiksela.

Međutim, postoje tri jako dobra objašnjenja za ovako nešto.

120811-Kjuriositi

Prvo, rover je počeo da se sklapa 2004. godine, i sve vreme je razvijan sa tehnologijom koja je tada bila preovlađujuća. Jako je komplikovano čitav sistem bazirati oko jednog bitnog detalja, da bi bilo moguće naknadno ga promeniti: ovakav komad tehnologije nije moguće zameniti kao da je deo vašeg računara.

Drugo, "Kjuriositi" je sa Zemljom povezan preko satelita od kojih se nalazi prilično daleko, pa dnevno može da pošalje svega 32 megabajta informacija. Kada bi fotke bile ogromne, to bi značilo da će jako mali broj njih biti poslat u toku jednog dana, a pri tom, slike nisu sve što "Kjuriositi" šalje.

Treće (a povezano je sa drugom tačkom), na Marsu se ništa ne pomera! To znači da je moguće napraviti panoramske fotografije spajanjem velikog broja slika u jednu, čime se postiže isti efekat kao da se koristi kamera visoke rezolucije. (Telegraf.rs)