230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kinezi teleportovali kvantni podatak 97 kilometara preko jezera!

Tim istraživača je uspeo da teleportuje kvibit koristeći mali set fotona bez upotrebe kablova od optičkih vlakana ili bilo kakvih drugih ili sličnih posrednika.

120811-teleport

Pronalaženje praktične primene za kvantno uplitanje je izuzetan poduhvat, najblaže rečeno, ali grupa kineskih istraživača prevazišla je jedan od fundamentalnih izazova za kvantno teleportovanje na otvorenom prostoru razvijajući visokoprecizni laser i sistem za praćenje.

Njihov tim je uspeo da teleportuje kvibit (standarnu jedinicu datoteke u kvantnom računarstvu) 97 kilometara preko jednog jezera koristeći mali set fotona bez upotrebe kablova od optičkih vlakana ili bilo kakvih drugih ili sličnih posrednika.

Laserski uređaj za ciljanje, koji je razvio Đuan Jin i njegov tim naučnika, bio je neophodan da bi se prevazišle neprestane seizmičke i atmosferske promene koje bi inače prekinule vezu između dve odvojene lokacije.

Iako bi upotreba kablova od optičkih vlakana rešila problem preciznosti prenosa od tačke do tačke sa kojim se suočava ovaj proces na otvorenom prostoru, njihova upotreba može izazvati takozvanu "kvantnu dekoherenciju", odnosno korupciju u fotonovoj datoteci.

Mogli bismo reći da je ovo mali ali krucijalni kamen na putu velikog spektra naučnih dostignuća, koji omogućava da super brzi prenos podataka sa visokim nivoom enkripcije postane svakodnevnica.

Jin i njegov tim misle da se kvantnim repetitorskim satelitima može izgraditi ova mreža, ali dok naučnici ne shvate kako da kvibitu daju još nekoliko mikrosekundi života, ovakva mreža će verovatno biti samo san. (Telegraf.rs)