230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Novi video standard donosi dva puta brže skidanje filmova (video)

Ovo je važno jer video-klipovi postaju većina sadržaja koji se šalje preko Interneta i ta brojka se povećava, a prema nekim istraživanjima do 2015. godine činiće oko 90 procenata celokupnog mrežnog saobraćaja.

120816-brzo

Novi MPEG video-standard stiže, nazvan "High Efficiency Video Coding" (HEVC) i biće dva puta bolji od trenutnih kodeka.

Ovo znači da će skidanje filmova od sada biti dva puta brže ili će kvalitet biti duplo bolji, HEVC bi trebalo da stigne sledeće godine.

- Novi standard, koji će biti korišćen u komercijalne svrhe, mogao bi da bude lansiran najranije 2013. godine – rekao je Per Frojdh, menadžer za vizualne tehnologije u razvojnom delu Eriksona, ali nije precizirao za koje produkte će tačno biti upotrebljen.

Ovaj format će moći da zadrži isti video-kvalitet kao najnapredniji koje danas možete da vidite, koristeći samo pola utroška propusnog opsega (bandwidth) Interneta. Ova promena je važna jer video-klipovi postaju većina sadržaja koji se šalje preko Interneta i ta brojka se povećava, a prema nekim istraživanjima do 2015. godine činiće oko 90 procenata celokupnog mrežnog saobraćaja.

To ne znači da će samo provajderi moći da "spakuju" više sadržaja preko istih kanala koje i sada koriste, već znači i da će greške prilikom vašeg strimovanja biti minimalne, i što je najvažnije, "ješće" manje Interneta dok gledate video na vašem telefonu ili tablet računaru. Sa planovima za ukidanje neograničenog Interneta ove vesti dolaze kao "melem na ranu".

Za one ljude koji šeruju velike video-fajlove ovo je odličan novitet. Oni će moći to da rade za pola vremena koje im je trebalo do sada, ako to hoće, novi format će duplirati kvalitet sadašnjih HD videa koristeći istu Internet konekciju koju koriste u tom trenutku. To, naravno, može doprineti boljem iskustvu prilikom gledanja filmova u visokoj definiciji preko striminga.

Pitamo se ko će prvi izbaciti pametni telefon sa HEVC tehnologijom na svom procesoru?

(Telegraf.rs)