230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

MOĆ MUZIKE: Omiljena pjesma na vaše tijelo djeluje bolje od svakog lijeka

Osim što može da vam popravi raspoloženje, usreći vas i oplemeni, slušanje muzike može delovati pozitivno i na fizičko zdravlje.

120828-mjuza

Sigurno ste primetili da vam je mnogo lakše da vežbe radite uz svoj omiljeni CD, a samim tim postižete i bolje i vidljivije rezultate. Ipak, to je samo jedna od prednosti koju vam donosi uživanje u nadražim pesmama. Evo zašto se moć muzike, i to baš one vama lično drage, nikako ne sme potcenjivati.

Snižava krvi pritisak

Studija je dokazala da pola sata dnevno slušanja klasične, keltske ili indijanske muzike, dok svesno i polako dišete, u velikoj meri snižava pritisak. Ako ne volite Mocarta ili Baha, znajte da podjednako mogu da budu delotvorni i taktovi Frenka Sinatre, pa čak i Ace Lukasa ili Lejdi Gage.

Ono što je važno jeste da budete izloženi zvucima koji će u vama podstaći pozitivna osećanja i oterati uzrujanost. Omiljeni pevač ili bend na vaš nervni sistem pozitivno će delovati baš kao i par kockica najukusnije čokolade

Smanjuje napetost

Pola sata dnevno provedenih uz omiljenu muziku u vašem će telu sniziti i nivo kortizola, hormona koji se pojačano luči kad smo pod stresom. Stručnjaci tvrde da je muzika uspešnija u teranju crnih misli nego odmaranje u tišini. Sjajno je saznanje i da duboko disanje, dok slušate drage numere, jednako dobro smanjuje napetost kao i masaža.

Ublažava bol

Slušate li zaista pažljivo muziku koju volite nemojte da vas iznenadi ako nakon nekog vremena primetite da je bol u nekom delu telu oslabila. Zbog toga, kad god možete, sednite ili lezite i pažljivo odslušajte dve-tri najdraže pesme upijajući svaki ton i stih.

(Zadovoljna)