230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Naučnici sve bliži rešenju misterije nevidljivosti (VIDEO)

Nagla promena temperature tera svetlosne zrake da se savijaju oko objekta sakrivajući ono što je iza naprave, čineći ga nevidljivim.

120831-nevidljivost

Istraživači na Teksas univerzitetu u Dalasu jedan korak su bliže stvaranju plašta nevidljivosti kao što ima Hari Poter u filmu, koristeći karbonske nanocevi (carbon nanotubes – CNT).

CNT ima jedinstvene osobine, kao na primer da ima gustinu vazduha, ali jačinu čelika, da su bili predmet konstantnih studija i da su stavljene u funkciju u brojnim aplikacijama. Ali njegova izuzetna sposobnost da sprovodi toplotu i da je prenosi na okolna područja čini ga idealnim materijalom da se koristi za takozvani "Miraž efekat" koji stalno viđamo u pustinjama.

Transparentni blok visoko poređanih karbonskih nanocevi se zagrevaju, električnim stimulacijama, na visoke temperature. Oni tada imaju sposobnost da prenesu tu toplotu svojoj okolini, što izaziva oštre temperaturne gradacije.

Baš kao fatamorgana, ova nagla promena temperature tera svetlosne zrake da se savijaju oko objekta sakrivajući ono što je iza naprave, čineći ga nevidljivim.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)