230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Kako da se (ne) zaljubite

Kako se zaljubiti, a kako izbeći zaljubljivanje - evo šta kažu stručnjaci.

120901-ljubav

Postoji li način na koji bismo mogli da izbegnemo da se u nekoga zaljubimo? A zašto se ne bismo zaljubili? Svako može da nađe razlog ili opravdanje za nezaljubljivanje. Posebno ukoliko je već u vezi...

Doduše, pitanje može da bude i potpuno drugačije: kako da zapalimo sikru ljubavi tamo gde postoji jednostavna, prijateljska veza? Ili tek poznanstvo?

U novom broju italijanskog izdanja naučno-popularnog magazina "Fokus", dati su kratki saveti stručnjaka, pre svih psihologa i psihoterapeuta, kako se zaljubiti, odnosno, kako se ne zaljubiti. Jer, psihološka istraživanja koja obuhvataju "moždanu hemiju" zaljubljivaja donose i neka nova, savsim prekatična "uputstva", piše "Zabavnik".

Naime, psiholozi podsećaju da zaljubljivanje u određenim trenucima može da bude prava nesreća. Iskustvo zaljubljivanja je veliko životno iskustvo. Zaljubljivanje često "usisava" naše snage, nekima pomućuje pamet, baš onda kad su nam pamet i razboritost najpotrebniji.

S druge strane, zaljubljivanje daje krila onda kada pomišljamo da su sve lađe potonule. U slučaju da vas zanima šta psiholozi savetuju onima koji bi da se zaljube i onima koji bi da se ne zaljube, pročitajte redove koji slede. Razume se, ako ste skloni da prihvatite takvu vrstu saveta, a ne poslušate glas svoga srca ili savesti.

Ako ne želite da se zaljubite...

Dakle, ukoliko prvi poljubac, odnosno, prvi razgovor, prvi susret bude divan - treba ostati uzdržan. Napravite pauzu do sledećeg sastanka. Ne izaći tokom jednog meseca dva puta sa tom osobom... A još manje tri puta! Smanjiti ili sasvim izbegavati dodirivanje kako ne bi došlo do lučenja oksitocina, hormona koji će vam određenu osobu učiniti privlačnom. Osim što valja prorediti sastanke sa osobom koja nam se sviđa, treba ih "prošarati" sastancima sa drugim osobama.

Posebno je važno da osobu u koju ne želite da se zaljubite, a sviđa vam se, nikada ne gledate u oči. Gledajte je, recimo, u nos. Izbegavajte da govorite o ličnim stvarima. Jer, saosećanje i saživljavanje nedvosmisleni su znak početka ljubavi.

Družite se sa osobom koja vam se sviđa u društvu drugih ljudi. Izbegavajte čak i društvene mreže. Ako ta druga osoba baš navaljuje da vas osvoji, ne zaboravite da pomenete da ste već u vezi.

Ako želite da se zaljubite...

Pre svega, potražite slobodnu osobu. Neka to bude ličnost koja nema stalnu potrebu da bude u središtu pažnje i koja odgovara vašoj "ljubavnoj mapi" - ne samo po izgledu, već i po interesovanjima, pogledu na svez. Osobu u koju želite da se zaljubite, tačnije koju želite da osvojite, gledajte stalno u oči.

Smešite se. Čim primetite da se zenice te osobe šire, to bi mogao da bude znak da joj se sviđate!

Podražavajte "govor tela" te druge osobe. Položaj, pokrete, pa čak i ton glasa, brzinu govora. "Ogledanje" bi moglo da bude znak približavanja, ne samo fizičkog, već i svojevrsno odtavranje puta osećanjima.

Slobodno pričajte o najličnijim stvarima i osećanjima. Neka taj razgovor potraje bar pola sata. Zatim osobu pogledajte prodorno. Pogled bi trebalo da traje nešto duže nego uobičajeno "preletanje" pogledom. Možda čak i četiri minuta, ako ste u stanju da tako nešto izdržite. Prema mišljenju poznatog njujorškog psihologa Artura Arona, trideset minuta razgovora i četiri minuta gledanja u oči sudbonosno utiču na početak ljubavi.

Dodirujte osobu u koju želite da se zaljubite i koju želite da osvojite što je češće moguće. Već pomenuti oksitocin biće od velike pomoći.

(MONDO)