230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Možete li bez Facebooka?

Popularna društvena mreža uspešno zadržava pažnju korisnika širom sveta koji svakodnevno posećuju svoje profile. Da li biste mogli bez "muke" da se iselite iz Facebook sveta?

120903-fb

Foto: Facebook
Uticaj Facebooka na život veoma brzo je postao značajan za proučavanje i zaključeno je da ljudi koji imaju profil na ovoj društvenoj mreži počinju da razmišljaju na drugačiji način.

Važno im je da redovno proveravaju svoj profil, da ističu dešavanja iz privatnog života na "zidu" profila, kao i da prate šta je aktuelno kod ostalih učesnika na mreži.

Brojna istraživanja pokazala su da čak 85 odsto korisnika Facebooka proverava svoje profile svakog dana aktivirajući iste centre u mozgu koje su pre pojave društvenih mreža mogli da probude samo osnovne potrebe.

Samozvani zavisnici od Facebooka uglavnom tvrde da strepe da neće biti u toku sa aktuelnim dešavanjima, ako nisu svakodnevno na mreži.

Ako ste član Facebook zajednice možda ste nakon prelaska na Timeline poželeli da pobegnete sa "plavog prostora". Verovatno vam se tada, makar na trenutak, javio čudan osećaj koji budi nedoumica "šta bi bilo kada bih ugasio profil".

Sigurno vas je zabrinula činjenica da nećete više biti u kontaktu "sa svetom", da nećete biti zanimljivi prijateljima koji bez izostajanja "vise" na mreži i da ćete polako početi da gubite nit sa onima koji ne odustaju od Facebooka.

Iako mnogi protivnici smatraju da je profil na Facebooku loša odluka, činjenica je da interakcija sa drugima na netu donosi brojne koristi, pa je sasvim prihvatljivo imati osećaj melanholije kada pomislite na "selidbu" sa Facebooka. Ipak, vredi odmoriti se nekoliko dana od društvene mreže koja zahteva da joj posvetite dovoljno vremena.

Ne brinite, svet neće propasti ako par dana ili nekoliko nedelja ne budete Facebook korisnik. I druge društvene mreže, poput Twittera, mogu biti zanimljive za komunikaciju.

Ukoliko ste zaista poželeli da ugasite profil, to može biti zanimljiv eksperiment. "Isključite" se na neko vreme i podsetite se kako izgleda život bez virtuelnih prijatelja. Pokušajte da održavate kontakte sa prijateljima koje imate na Facebooku, ali van Interneta.

Ako vam statusi, lajkovanje i tagovanje budu nedostajali, ne brinite, uvek možete da se vratite... (Mondo)