230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

ROMOS: Rusija ulazi u trku s Guglom

Operativni sistem, nazvan ROMOS, osigurava korisnicima poverljivost podataka i trgovinskih transakcija, i štiti od virusa, a namenjen je tablet računarima i pametnim telefonima.

120903-romos

 

Rusija želi da započne proizvodnju novog operativnog sistema za tablet-računare i "pametne telefone" i time uđe u nadmetanje sa sistemom "Android" svetskog giganta "Gugla" (Google), čija politika privatnosti dopušta praćenje aktivnosti korisnika.

Institut prestižnog ruskog Univerziteta za nuklearna istraživanja (MIFI) objavio je u petak da razvijen operativni sistem za mobilne uređaje već sertifikovan na saveznom nivou Ruske Federacije.

"Taj operativni sistem, nazvan ROMOS, osigurava korisnicima poverljivost podataka i trgovinskih transakcija, i štiti od virusa", piše u saopštenju. Može se instalirati na niz digitalnih tablet-uređaja i mobilnih telefona.

"Glavni korisnici su državne strukture", ali mogu da ga kupe i kompanije, piše u saopštenju.

Prototip tablet-računara opremljenog tim operativnim sistemom je u četvrtak pokazan potpredsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Rogozinu na Sajmu u Berlinu, kažu ruski mediji.

- Operativni sistem ima sve mogućnosti Androida, osim funkcija koje lične podatke korisnika šalju u štab Gugla – rekao je Rogozinu
Andrej Starikovski.

Američki gigant je kritikovan zbog prikupljanja previše informacija o svojim klijentima, koje čuva godinama. Ministarstvo odbrane Rusije smatra da korišćenjem sadašnjih tablet-računara takve informacije mogu dospeti u ruke američke vlade. Starikovski kaže da proizvodnja ruskih tablet-računara treba da počne ove godine, a koštali bi 15.000 rubalja (460 dolara). Vojna verzija "otporna na udarac i vodu" biće povezana sa ruskom navigacionim sistemom GLONAŠ, koji se nadmeće sa američkim GPS-om. Tablet, uglavnom od delova iz inostranstva, sastavljaće se u fabrici Ministarstva odbrane.

- Za ruske odbrambenu industriju to je pitanje opstanka sa stanovišta bezbednosti, odbrane – prokomentarisala je Olga Uskova, predsednica firme "Kognitivna tehnologija".

Po Aleksandru Konovalovu, predsedniku Instituta za strateške procene, projekat ima značenje za vojsku, ali nema budućnost na tržištu.

- Jedna stvar je da se razvije prototip, ali je sasvim druga masovna proizvodnja, a mi nemamo elektronsku industriju – rekao je on.

(Beta)