230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

Ada Bojana - Raj za surfere

Već godinama unazad ovo mesto nije rezervisano samo za one koji vole da se golišavi kupaju i sunčaju, već i za sve zaljubljenike u prirodu.

120904-bojana

Izvor: Ulcinjska rivijera

Ada Bojana je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Crne Gore zbog svoje tri kilometra duge peščane plaže, velikih talasa koji su ovde nezaobilazna pojava, za mnoge, mesto odkle se može videti najlepši zalazak sunca, ali i mnogih ribljih restorana koji ribu love na tradicionalan način.

CENE

Smeštaj:
Kamp mesto 3 €
Sojenica za pet osoba 50 €
Privatni apartman 20 €

Sportovi:

Obuka za kajtsurfing pet dana 250 €
Oprema za kajtsurfing dnevno 50 €
Hrana i piće:
Espreso 1 €
Sokovi 1,5 €
Pivo 2 €
Voće 3 - 8 €
Čorba 5 €
Riblji obrok 8 - 20 €
Testenine 5 €

KAJTSURFING

MEĐUTIM, ono po čemu je mesto na krajnjem jugu Crne Gore u poslednje vreme sve poznatije je kajtsurfing, odnosno, upravljanje zmajem na vodi. Zbog „dobrog" vetra, kako kažu, iskusni kajtaši, već dugi niz godina Ada Bojana je „prestonica" surfera na Jadranu i može stati rame uz rame sa Kanarskim ostrvima, Havajima, Portugalom, ili Egiptom, gde su ovi sportovi i najpopularniji. Prava stvar za one koji uživaju u prirodi, a voleli bi da se oprobaju u nekom od sportova na vodi je kampovanje na samoj plaži. Naime, na velikoj ulcinjskoj rivijeri postoji nekoliko uređenih kampova, a jedan od njih je i „Kajtlup", gde gosti imaju priliku da i sami otkriju tajne sportova na vodi.

KAJTSURFING se smatra za najopasniji ekstremni sport na vodi, uglavnom zbog nepredvidivosti samog vetra, kao i zbog velike veštine potrebne da bi se vetar uspešno savladao. Zmaj radi na principu avionskog krila, stvarajući pogon koji ga podiže nagore.

- Obuka za kajtsurfing traje četiri, do pet dana - priča Miljan Bošković, iz „Kajtlup" kluba. - Sa početnicima rade iskusni instruktori, a tokom trajanja kursa dobija se i kompletna oprema, od daske, preko zmaja, do zaštitnog odela. Prvi deo obuke izvodi se na pesku, dok se trećeg dana sa zmajem izlazi na more. Sem vožnje kajta, turisti imaju priliku da nauče i takozvani stendsurfing, odnosno vožnju daske po talasima, uz pomoć vesla.

KAMPOVANJE

SVOJ raj na Adi Bojani neće naći samo oni koji su spremni da „lete po vazduhu", već i zaljubljenici u prirodu, jer se kampuje na samoj plaži, a zalasci sunca su, na ovom mestu, kažu, nešto posebno, što se mora videti i doživeti. U „Kajtlup" kampu ima mesta i za one kojima je do dobre zabave, jer se uveče organizuju žurke na kojima gostuju di-džejevi. Za sve one koji baš ovde reše da zabodu kočiće i rasprostre šator, obezbeđeni su tuševi, toaleti, struja...

Cena borvaka je simbolična i iznosi tri evra po osobi.

UŠĆE

ONI koji ipak nisu spremni da spavaju pod vederim nebom i na pesku, mogu iznajmiti sojenicu na samom ušću reke Bojane u more. Na reci postoje brojni bungalovi koji se iznajmljuju turistima, a obala je spojena sa velikom ulcinjskom plažom. Neki od najboljih ribljih restorana smešteni su upravo ovde, pa je nezaobilazna stvar koja se mora probati riblja čorba, napravljena od sveže rećne i morske ribe. (Novosti.rs)