230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 

US OPEN: Ferer, dođi kod Novaka!

Novak Đoković maksimalnim rezultatom savladao Huana Martina Del Potra i plasirao se u polufinale grend slem turnira u Njujorku - 6:2, 7:6 (7:3), 6:4.

120907-novak

Branilac titule i drugi nosilac u subotu će se sastati sa Špancem Davidom Fererom (4), koji je u najboljem meču ovogodišnjeg US opena eliminisao Janka Tipsarevića.

Još u noći između srede i četvrtka, mesta u polufinalu obezbedili su Endi Marej (3) i Tomaš Berdih (6).

Zanimljivo je da među preostalim teniserima samo Novak ima iskustvo osvajanja grend slem titule (ukupno pet), a da bi bilo kome od preostale trojice eventualni trijumf bio prvi u karijeri na najznačajnijim turnirima.

Duel sa Del Potrom nije bio tako lak, kako možda sugeriše konačan rezultat, naročito u poslednja dva seta, koja su trajala 84, odnosno 63 minuta. Ipak, Novak je sa 18 vinera više (43:25), pet neiznuđenih grešaka manje i znatno sigurnijom igrom na svoj servis, pokazao da je u ovom trenutku kvalitetniji igrač.

Argentinac, koji je ovaj turnir osvojio 2009. godine, savladao ga je u borbi za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, ali to je bila trava... Na tvrdoj podlozi je Đoković krupniji zalogaj.

"Imali smo neke neverovatne razmene udaraca, odigrali neke sjajne poene... Bio sam srećan da povedem sa 2:0 u setovima, posle toga mi je bilo lakše da završim posao", rekao je Novak.

On je na meču iskoristio četiri od 13 brejk šansi, dok je Delpo imao samo tri i iskoristio jednu, upravo u najneizvesnijem, drugom setu.

Imao je visoki Južnoamerikanac veliku šansu da osvoji taj set i izjednači rezultat, ali se Novak nije dao. Brejk izgubljen na početku (0:2) vratio je kod rezultata 4:5 i potom na 6:5 mogao čak da izbegne "taj-brejk". Dvanaesti gem trajao je 17 minuta i pripao je Del Potru nakon čak osam izjednačenja i tri set lopte.

Na polovini "taj-brejka" rezultat je bio nerešen, da bi Đoković uzeo četiri poena zaredom i vinerom iz bekhenda za 7:2 napravio ključni korak ka polufinalu.

"Imao sam šansu, ali on je igrao bolje, nije odustajao. Teško je kad na drugoj strani mreže imate takvog ratnika, koji uporno odgovara na vaše najjače oružje (servis)", izjavio je Del Potro.

Treći set rešen je, ispostavilo se, kada je Novak već u prvom gemu oduzeo protivniku servis, a onda kod 1:0 i 2:1 spasio po jednu brejk loptu. Njegovo vođstvo u nastavku meča nije stavljeno na ozbiljniji test...

Predstojeće polufinale biće mu 10. uzastopno na grend slem turnirima, počev od Vimbldona 2010, čime se na "večnoj listi" izjednačio sa drugoplasiranim Ivanom Lendlom i Rodom Lejverom. Daleko ispred svih je Rodžer Federer sa čak 23 vezana polufinala!

Đoković protiv Ferera vodi sa 8:5 u međusobnim okršajima, od toga je 7:2 na tvrdoj podlozi, a 2:0 bez izgubljenog seta u 2012.

Sastali su se u četvrtfinalu ovogodišnjeg Australijan opena, kada je bilo 6:4, 7:6, 6:1.

(MONDO)