230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sir, med i šljiva od 2011. brendovi

Banjalučki sir trapist, hercegovački med i sir, pasulj poljak iz Trebinja, majevička šljiva i kajmak skorup iz Rogatice imaju najviše šanse da budu zaštićeni i već iduće godine postanu srpski brendovi.

Šef Odsjeka za bezbjednost proizvodnje Agencije za bezbjednost hrane u BiH Dragan Brenjo rekao je da zaštita domaćih proizvoda iz Republike Srpske ide veoma dobro.

- Barem pet-šest domaćih proizvoda iz Srpske iduće godine okončaće proceduru zaštite i postaće brendovi. Najviše preduslova za to imaju banjalučki sir trapist, hercegovački med i sir, pasulj poljak iz Trebinja, majevička šljiva i kajmak skorup iz Rogatice – rekao je Brenjo.

Istakao je da su do sada proizvođači i opštine u BiH Agenciji za bezbjednost hrane uputili više od 160 zahtjeva za zaštitu proizvoda.

- Trebinjski proizvođači ozbiljno su shvatili zaštitu svojih proizvoda, tako da je za kratko vrijeme iz ove opštine pristiglo najviše prijedloga za brendove – rekao je Brenjo i dodao da Trebinjci žele da zaštite pasulj poljak, suvu smokvu i med.

Iz Hercegovine je predloženo da se zaštite i kajmak, jagnjeće pečenje, domaća rakija šljivovica, cicvara od pšeničnog brašna i uštipci.

Proizvođači iz Ugljevika, dodaje Brenjo, uputili su više zahtjeva za zaštitu određene sorte šljive.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Rogatica Radovan Rosić rekao je da u ovoj opštini postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje kajmaka i kvalitetnog sjemenskog i merkantilnog krompira, zbog čega ovi proizvodi zaslužuju da postanu domaći brend.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da ovo područje ima dosta kvalitetnog ljekovitog bilja i vina, na koja bi proizvođači trebalo da obrate pažnju kako bi ih što bolje plasirali na tržištu.

- Hercegovina ima mnogo domaćih proizvoda karakterističnih po svom kvalitetu, koji bi trebalo da budu zaštićeni – rekao je Ćuk.