230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Hercegovini hiljadu radnika ostaje bez posla?

Trebinje, 22.12.2010. Okružni Privredni sud u Trebinju primio je od Poreske uprave prijedlog za pokretanje stečajnog postupka za devet preduzeća sa područja Hercegovine i u toku su početne radnje kako bi se utvrdilo da li postoje uslovi za stečaj , potvrdio je Srni Smail Begović, predsjednik ovog suda.

101222-sa-crkvine

Prijedlog za stečaj pokrenut je za trebinjska preduzeća "Novoteks", "Trebinjeprevoz", zatim za "Itison-promet" iz Srbinja, "Momo komerc", "Izvor", "Trgoprom" i "Meka-gruda" iz Bileće , te "Vazdušna banja" iz Nevesinja i "Tajm inženjering"-građevinsko preduzeće iz Gacka.

Odlaskom u stečaj ovih preduzeća oko 1.000 radnika sa područja Hercegovine ostalo bi bez posla.

Prema Begovićevim riječima, sudije su od Poreske uprave zatražile da uplate avans, nakon čega će se ispitati da li postoje uslovi za otvaranje stečaja, odnosno imenovati stečajni upravnik i vještak finasijske struke kako bi se utvrdilo trenutno stanje u tim firmama.

"Okružni privredni sud će učiniti sve što je potrebno i to vrlo oprezno, jer je u pitanju veliki broj radnika, posebno u 'Novoteksu'", istakao je Begović i dodao da će ovaj sud uraditi sve da se predstečajni postupak završi što prije.

Begović kaže da se ovom trenutku ne može govoriti koliko firmi i kojih ići u stečaj.

Dragan Simović, sekretar Sindikata Hercegovine, istakao je da se može pretpostaviti kakva je privredna situacija u Trebinju i Hercegovini kada radnici jedva čekaju stečaj.

"U normalnijm okolnostima radnicima bi se dizala kosa na glavi, a sada jedva čekaju stečaj jer su dovedeni ne do prosjačkog štapa već do ivice gladi i čekaju stečaj da im se poveže radni staž", istakao je Simović.

Među devet preduzeća za koje je pokrenut prijedlog za pokretanje stečajnog postupka trebinjsko tekstilno preduzeće "Novoteks" sa 763 radnika ima najveća dugovanja prema Poreskoj upravi i to 21,6 miliona maraka.

Milan Grubač, predsjednik Upravnog odbora "Novoteksa", rekao je Srni da nije za stečaj, te da se preduzeće na taj način ne može oporaviti, već da to samo vodi u likvidaciju.

"Dug 'Novoteksa', koji je nastao do kraja 2007. godine, reprogramiran je početkom prošle godine i ovo preduzeće je jedino u Republici Srpskoj koje je u 2009. godini izmirilo sve obaveze prema Poreskoj upravi u iznosu od oko dva miliona KM", napomenuo je Grubač, podsjećajući da su isplaćene i sve zarade i topli obroci radnicima, izuzev dijela regresa, jer se nisu dogovorili da li će biti isplaćen u tri rate kako su radnice tražile ili u šest kako je tadašnji direktor predlagao.

Prema Grubačevim riječima, tada je krenulo sve naopako, radnice su prestale sa radom, a komisija je utvrdila da je to bilo nezakonito, jer štrajk nije vodio sindikat.

"Prestankom poslovnih aktivnost izgubili smo reprogram koji smo imali, jer u klauzili stoji da čim se prestanu izmirivati tekuće baveze - sav teret dolazi na naplatu što se i desilo" – objašnjava on i dodaje:

"Nije nikakvo čudo što je Poreska uprava pokrenula stečaj, već je čudo što u ovoj godini radnici 'Novoteksa' nisu dozvolili da se sa novih pet-šest kupaca počne raditi i da se preduzeće oporavi".

Grubač smatra da je stečaj posljedica svih tih promašaja i "glupih poteza neidentifikovane grupe radnika koji nisu dozvoljavali pokretanje procesa proizvodnje".

On navodi da je, na kraju svega, a s obzirom na trenutnu atmosferu, te društvenu i političku situaciju u Trebinju, teško govoriti ko su krivci, a ko su žrtve.

"Ispada da su radnice praktično izvršile 'kolektivno samoubistvo' i ja ih ne mogu optužiti, ali bi one trebale da kažu ko im je obećao više od onoga šta su imale i da od te osobe traže da im bude bolje nego što je bilo", poručio je Grubač.