230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Intervju sa izvršnim direktorom HET-a

Trebinje, 31.12.2010. Posjetili smo direkciju i izvršnog direktora HET-a, iz Direkcije za upravljanje sistemima, dipl. el. ing.  Blagotu Markovića i imali smo priliku razgovarati na aktuelnu temu zaštite životne sredine, koja djeluje u sklopu ove firme, padavinama, kao i trenutnom stanju rijeke Trebišnjice.

101227-het_002

Lokoportal : Gospodine Markoviću, šta je u Hidroelektranama na Trebišnjici obilježilo 2010. godinu ?

G-din Marković : Ova godina je karakteristična po velikoj količini padavina koje su rekordne u periodu od kada se bilježe podaci. Navešću samo podatak da su ukupne zabilježene padavine na mjernoj stanici u Gacku, u zaleđu akumulacije Bileća, oko 3000 l/m2, a predhodne najveće zabilježene padavine su bile 2302 l/m2, sam taj odnos pokazuje veličinu padavina tokom 2010.godine. Hidrologija je uslovila da imamo i veliku proizvodnju, naravno uz maksimalnu pogonsku spremnost svih agregata, tako da smo do sada proizveli rekordnih 1603 GWh. Mogu reći da je 2010.godina bila dobra i po proizvodnji i pogonskoj spremnosti svih agregata HET- a.

101227-het_029

Lokoportal : Prije dvije godine Vi ste pokrenuli službu zaštite životne sredine, kako ona funkcioniše i koje su njene nadležnosti ?

G-din Marković : Zaštita životne sredine je jako važna za naš sistem koji se prostire na području cijele Istočne Hercegovine pa sve do Jadranskog mora. Služba zaštite životne sredine svakim danom dobija na značaju i njen važan zadatak je sačuvati čiste vode na slivnom područiju rijeke Trebišnjice. Služba se bavi praćenjem, izučavanjem i implementacijom legistative na polju zaštite životne sredine, vezano za djelatnost ovog preduzeća.

Kao i izradom principa i metoda i uspostavljanje cjelokupnog monitoringa u oblasti zaštite životna sredine, prikupljanjem, analizom i čuvanjem dobijenih podataka i naravno procjenama uticaja na životnu sredinu. To bi bilo najkraće, ali da kažemo da se ova služba konstantno razvija i da će odgovoriti na izazove koje je očekuju.

101227-het_065

Lokoportal : O poplavama?

G-din Marković : Uzrok poplava koje su se desile kod nas, ali i u ostalim dijelovima Hercegovine i Republike Srpske su svakako ekstremne padavine koje su se desile za vrlo kratko vrijeme. Pojedine mjerne stanice su zabilježile padavine preko 1000 l/m u ciklusu od 07.11.2010.godine , a to je više od prosjeka polugodišnjih padavina. Moram napomenuti da padavine ove veličine spadaju u rang pojave jednom u više od 100 godina. Na dan 07.11.2010.godine (početak kišnog ciklusa), akumulacija Bileća je bila otpražnjena i spremna za prihvat velikih vodnih talasa. Nivo vode je bio 1,1 metar ispod plana. Prihvatanje velikih vodnih talasa i ispuštanje vode na brani Gorica vršeno je potpuno kontrolisano i u skladu sa planskim veličinama za ovaj period godine. Maksimalni preliv je bio manji od 30% instalisanog kapacitata brane Gorica. Tokom cijelog ovoga kišnog perioda mi smo vršili akumulisanje vode i time spriječili veće štete od poplava u samom gradu Trebinju i nizvodnim područjima.

Problem pri propuštanju velikih vodnih talasa kroz grad predstavljaju objekti izgrađeni na vodnom zemljištu. Proračunima je pokazano da je propusna moć korita rijeke kroz samo Trebinje smanjena zbog izgradnje tih objekata, a samim tim povećan rizik od poplava. Ovom problemu će se morati posvetiti posebna pažnja od strane svih institucija i korisnika voda kako bi se zaustavila gradnja objekata na vodnom zemljištu i time smanjio rizik od poplava u narednom periodu.

101227-het_034

101227-het_037

101230-het-mraz-03

Planovi HET – a za 2011 ?

Planiranje proizvodnje se vrši na osnovu usvojenog hidrološkog niza i pravila za izradu elektroenergetskog bilansa. Zavisno od padavina i priliva u akumulaciju ostvaruje se i plan proizvodnje.

Uz dobru pogonsku spremnost i bilansiranu hidrologiju očekujemo i dobre proizvodne rezultate.

Lokoportal : Puno hvala gospodine Markoviću i želimo da Vam 2011. bude još uspješnija.