230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mostar ponovo sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke

Mostar, 02.01.2011. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i zvanično je ponovo počeo stolovanje u Mostaru, na dan Svetog Ignjatija, krsne slave Eparhije.

110102-mostar

Mostar je tako ponovo postao sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, što predstavlja čin podrške i ohrabrenja Srbima povratnicima, ali i narodima drugih vjeroispovjesti.

Zato je to važan datum u životu crkve u Hercegovini i predstavlja, nakon 18 godina uspostavljanje kontinuiteta i "ponovno povezivanje u cjelovit organizam" svih dijelova episkopije.

Povratak u gotovo dvovijekovno eparhijsko sjedište episkopa, kako ističu predstavnici crkve, ima višestruki smisao i značaj za Mostar i cijelu regiju, a rezultat je višegodišnjih priprema započetih po završetku rata.

Pripreme

Te pripreme su se sastojale u postepenom dolasku sveštenstva i vaspostavljanjem crkvenog života među pravoslavnima u zapadnoj Hercegovini.

Ni druge crkvene opštine neće biti zanemarene jer eparhijski arhijerej treba jednako da bude prisutan i u Mostaru, Trebinju, Nevesinju i cijeloj Hercegovini, stav je vladike Grigorija, ali i Sinoda i patrijarha.

Vraćanje sjedišta Eparhije u grad u kojem se nalazilo od 18. vijeka pa do 1992. godine, kada je usljed rata prinudno izmješteno u Trebinje, čin je podrške i ohrabrenja Srbima povratnicima u obnovi života u ratom rasijanom i porušenom Mostaru, ali i narodima drugih vjeroispovjesti koji u svojoj raznolikosti vijekovima žive rame uz rame u gradu na Neretvi.

"Episkopi treba da budu stalno uz svoj narod, i bivali su kroz cjelokupnu našu istoriju, kada se bježalo i kada se vraćalo, kućilo i gradilo - uvijek tamo gdje je bilo najpotrebnije", navode u Grigorijevom kabinetu i dodaju da je u zahumsko-hercegovačkoj eparhiji, u Mostaru prisustvo episkopa naročito potrebno.

Dinamičniji kontakt

Mostar, kako ističu, svojim položajem omogućava dinamičniji kontakt i češće prisustvo episkopa u ostalim gradovima crkveno administrativne oblasti. Obnavljanje starog sjedišta početak je novog razdoblja u istoriji Eparhije i važan korak u normalizovanju života na njenoj teritoriji, ali i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Humsku episkopiju sa sjedištem u Stonu, poznata i kao Zahumska, Hercegovačka, Trebinjška, Hercegovačko-zahumska, osnovao je 1219. godine Sveti Sava, arhiepiskop svih srpskih i primorskih zemalja.

Nemirna prošlost je uticala na mijenjanje granica i naziva Eparhije, ali i često pomjeranje sjedišta u kojem su stolovali episkopi - sve do 18. vijeka, kada se ono ustalilo u Mostaru.