230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Srpsku zahvatio novi talas poskupljenja

03.01.2010. Stanovnicima Republike Srpske praznično raspoloženje pokvarila su brojna poskupljenja životnih namirnica i komunalija.

110103-poskupljenje

Umjesto novogodišnje čestitke stigle su im sumorne vijesti o rastu cijena, koji je obilježio i značajan dio prethodne godine. Samim prelaskom u novu godinu "oživjele" su odluke o poskupljenju cigareta za 0,20 do 0,70 maraka po paklici, pretplate na korišćenje fiksnog telefona za više od 20 odsto, a Banjalučanima je spisak produžen i poskupljenjem grijanja za 22 odsto.

Iako su neki pekari već podigli cijene svojih proizvoda očekuje se novi udar na budžete stanovnika Srpske. Najave poskupljenja već dolaze od mlinara, pekara, mesara i mljekara, a više cijene očekuju i u apotekama.

Iako se radi o luksuzu poskupljenje cigareta pogodilo je veći dio populacije RS. Do rasta cijena došlo je zbog usklađivanja posebne akcize sa iznosom u Evropskoj uniji. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je usljed toga od 1. januara povećan iznos akcize sa 0,30 na 0,45 maraka po kutiji cigareta.

- Cigarete "jork" koštaju 2,20 maraka, a prije 1. januara koštale su 1,80. "Filter 160″ i "MC" skuplji su za 0,30 maraka i koštaju 2,5 maraka, dok su "ronhil" i "valter volf" poskupjeli za 0,20 maraka po kutiji – dodali su u Upravi.

Na osnovu ranije odluke kompanije "m:tel" u ovoj godini stanovnici će plaćati mjesečnu pretplatu za fiksnu telefoniju u iznosu od 10,95 maraka za razliku od dosadašnjih 8,50 KM.

Da se lošim vijestima ne nazire kraj potvrđuje predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos. On kaže da idućih dana može da se očekuje novo poskupljenje brašna.

- Proteklih 15 dana brašno je poskupjelo za sedam feninga po kilogramu. Prema sadašnjim kalkulacijama očekuje se poskupljenje za dodatnih pet feninga – rekao je Kos.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da je zbog poskupljenja brašna izvjestan rast cijene hljeba za deset feninga.

- Nastojali smo da izbjegnemo poskupljenje, ali moraćemo u januaru da podignemo cijene hljeba – kazao je Trivić.

Stanovnike RS neće uzdrmati samo "domaća" poskupljenja, jer će se rast cijene lijekova u Srbiji "preliti" i preko Drine s obzirom na to da se apoteke umnogome snabdijevaju na srpskom tržištu.

U apotekama u RS su kazali da će neki lijekovi poskupjeti i do deset odsto.

- Još imamo stare zalihe, ali nabavkom novih lijekova na tržištu Srbije uslijediće i poskupljenje medikamenata u ovdašnjoj maloprodaji – istakli su u apotekama.

Poskupljenje stočne hrane i hronično smanjenje stočnog fonda u Srpskoj, prema riječima poljoprivrednika, dovešće do neminovnog rasta cijene mesa, koje bi moglo poskupjeti i do 30 odsto.

- Farmeri u Srpskoj već su smanjili proizvodnju mlijeka, jer nije došlo do povećanja otkupne cijene mlijeka, a hrana za prehranu stoke je poskupjela, što će prouzrokovati nestašicu mlijeka, a samim tim i veće cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u maloprodaji – rekla je predsjednik Udruženja "Euro farmer" iz Bijeljine Slobodanka Milošević.

Cijene divljaju, plate miruju

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihailo Vidić rekao je da poskupljenje prehrambenih proizvoda i trenutne plate u privredi ne idu nikako zajedno.

- Stanovnici će u ovoj godini morati da izdvajaju još više novca da bi preživjeli, a plate neće rasti s obzirom na to da je najavljen nastavak ekonomske krize – kazao je Vidić i dodao da će standard stanovništva dodatno pasti. Glas Srpske