230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Hoće li Elektroprivreda RS platiti 108 miliona KM odštete?!

Trebinje, 04.01.2011. Sudska trka između firme "SB Soft" Beograd i "Elektroprivrede RS", koja se od 2002. godine povlači po sudovima, najvjerovatnije će biti okončana na Ustavnom sudu BiH.

110104-elektro

Sve zavisi od ishoda apelacije srbijanske firme na Ustavnom sudu BiH, koja na ime neovlaštenog korištenja svog softvera za naplatu i obračun potrošnje struje od "Elektroprivrede RS" traži oko 108 miliona maraka.

Brojne žalbe

Podsjetimo "Elektroprivreda RS" je 1999. godine od beogradske firme uzela softversku opremu, koju nikada nije platila, zbog čega je "SB Soft" započeo potraživanje naplate putem suda, pa se slučaj godinama pokušava riješiti u pravosudnim institucijama Trebinja. Sud u Trebinju donio je prvostepenu presudu prema kojoj je "Elektroprivreda RS" beogradskoj firmi bila dužna platiti oko 54 miliona KM, kao naknadu za neovlašteno korištenje njihovog softvera. Na tu odluku upućena je žalba od strane EPRS, Okružnom sudu u Trebinju koji poništava prvostepenu odluku, što nakon još nekoliko provostepenih i drugostepenih presuda, tužbi i žalbi kasnije potvrđuje i Vrhovni sud RS. Na ovu presudu "SB Soft" je u februaru 2010. godine podnio apelaciju i sada taj postupak vodi Ustavni sud BiH. U "Elektroprivredi RS" kažu da je što se tiče njih, spor sa "SB Softom" okončan pravosnažnom presudom Okružnog suda Trebinje što je potvrđeno presudom Vrhovonog suda RS. Apelaciju Ustavnom sudu smatraju potpuno neosnovanom.

Po našem mišljenju apelacija nije podnijeta od ovlaštenog lica pa je Ustavni sud BiH treba odbaciti kao nedopuštenu. Mi smo reagovali na neke sumnjive okolnosti koje su pratile samo podnošenje ove apelacije.

Apelaciju je potpisalo fizičko lice koje nije zakonski zastupnik podnosioca apelacije ili eventualno advokat. Osim toga apelacija je prioritetno data u rad, mimo redosljeda prispjeća apelacija, mada za to ne postoji niti zahtjev - tvrde u "Elektroprivredi RS" i objašnjavaju kako Ustavni sud BiH trenutno razmatra i riješava apelacije iz 2007. godine, pa je nejasno kako je ova apelacija došla na red!

Štetni ugovori

Njihovo objašnjenje cijelog spora je da im je "SB Soft" prodao softver za naplatu računa, a da nije imao licencu, pa je softver bio nedovršen i nesavremen i u praksi je pokazao dosta nedostataka, što potvrđuje nalaz revizorske kuće Deloitte. Za taj posao plaćeno im je 1,8 miliona dolara od ugovorenih nešto manje od 5 miliona dolara. OHR je 2003. godine ocjenio ugovor sa "SB Softom" kao problematičan sa aspekta ugovorene vrijednosti, zbog čega je podnesena krivična prijava protiv tadašnjeg generalnog direktora "Elektroprivrede RS". Nalaz Deloitta pokazuje da je softver "SB Softa" preplaćen i da ugovor ima elemente krivičnog djela zaključenje štetnog ugovora. Ovaj krivični predmet razmatran je od Okružnog tužilaštva Trebinje, Specijalnog tužilaštva RS i Tužilaštva BiH, ali je ishod istrage ostao nepoznat.

A. Lovaković

Radnici u strahu

Dok u "SB Softu" ne žele komentarisati ovaj slučaj, radnici strepe da bi presuda u korist "SB Softa", "Elektroprivredu RS" dovela na prosjački štap, čime bi njihova egzistencija bila dovedena u pitanje. Predstavnik Sindikata udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac kaže da zahtjev za odštetu od 108 miliona nema nikakvog osnova.

- Očekujemo od Ustavnog suda BiH da ga odbije kao neosnovan. U suprotnom "Elektroprivreda RS" bi se našla u velikim problemima - kaže Vrhovac.