230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kusta gradi Kamengrad u Višegradu po uzoru na Trebinje i Dubrovnik

Projekat će biti predstavljen 13. januara predsjedniku RS, a početak izgradnje Kamengrada najavljen je za ljeto ove godine.

110105-kamengrad

Režiser Emir Kusturica želi graditi Kamengrad u čast Iva Andrića i to baš u Višegradu, gradu koji je inspirisao nobelovca u njegovim djelima.

Naime, obilježavanje pedesete godišnjice od uručenja Nobelove nagrade za književnost slavnom piscu, Kusturica je iskoristio kao povod da predstavi svoj novi projekat.

- Gradićemo kameni grad – Kamengrad, ističe Kusturica i dodaje da je to zbog zajedničke budućnosti ljudi koji žive na obalama ćudljive rijeke Drine.

- Most je, bez konkurencije, najveći svjedok istorije, kulture i bogatstva ovdašnjeg duha, ali sve oko ćuprije liči na bespravnu gradnju, kaže Kusturica.

On je dodao i to da je "Višegrad zarobljen u tmurnu dolinu i nedovršene kuće, i kako je potrebno varoš ponovo približiti moćnoj rijeci".

- Kada sagradimo Kamengrad doći će red da se snimi film "Na Drini ćuprija". Osjećam kao i veliki dug prema Andriću, zato od snimanja filma ne odustajem.

Kusturica je najavio da će se graditi 50 renesansnih kamenih kuća, koje će ličiti malo na Trebinje i Dubrovnik, a malo i na Istanbul. Ulice će povezivati trgovi, a drveni detalji na građevinama donijet će u Kamengrad duh Orijenta.