230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Određen pritvor dilerima skanka

14.01.2011. Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog za određivanje pritvora za M.V. (1991.) i M.H. (1969.), osumnjičene za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, nakon čega je Sud BiH odredio da se M.V. pusti na slobodu, dok je M.H.određen jednomjesečni pritvor.

110111-skank

Osumnjičeni su lišeni slobode od službenika Granične policije BiH - Jedinice granične policije Trebinje na graničnom prelazu Deleuša između BiH i Crne Gore, 11. januara, a narednog dana su predati Tužilaštvu BiH.

M.V. i M.H. se sumnjiče da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH.

Prema navodima Izvještaja, službenici Granične policije BiH su na graničnom prelazu Deleuša zaustavili putnički automobil marke "renaut-megan" registarskih oznaka BiH, vlasništvo treće osobe, kojim je upravljao M.V., a čiji suvozač je bila M.H.

Prilikom pregleda vozila, od službene osobe, pronađena je opojna droga marihuana-skank, nakon čega je dežurni tužilac Tužilaštva BiH naredio detaljni pregled vozila.

Istoga dana, u sjedištu Jedinice granične policije Trebinje u prisustvu osumnjičenih izvršen je pretres navedenog putničkog vozila i pronađeno i oduzeto 10,298 kg zeljaste materije, u 10 pakovanja u vakumiranoj providnoj najlonskoj foliji. Također, oduzeta su tri mobilna telefona.

Preliminarnim ispitivanjem, utvrđeno je da je zeljasta materija, opojna droga - skank.

Postupajući tužilac je predložio određivanje pritvora iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) c) i d) ZKP-a BiH. Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti djelo koje im se stavlja na teret.

Mjera pritvora predložena je i zbog ozbiljnosti krivičnog djela koje se osumnjičenima stavlja na teret, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, moglo prouzrokovati narušavanje javnog reda i mira.