230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Evropu sa Lokoportalom: Rim

24.01.2011. Postoji legenda da će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju. A dok se legenda ne obistini i dok ne budemo punopravni član EU, trebali bi, valjda da se polako pripremamo. Dok čekamo bolja vremena, a samim tim valjda i dan kada ćemo biti dovoljno bogati da obiđemo, kako je i red, novonastalu nam domovinu, valja „skratiti vrijeme".

110124-rim2

Tako da za sve one koji su realniji, valjda gledajući političare koji nas u tu obećanu zemlju vode, Lokoportal će na ovim stranicama organizovati virtualna putovanja u divne prestonice, nama tako drage, ali za sada daleke Evrope.

Naravno, to je za one koji nemaju „vremena" da ove prostore obiđu kao turisti. Onim drugim sretnijim, građanima kojima su vize ukinute, a imaju i malo love i pasoše, želimo sretan put.

Ovo radimo u cilju uveseljavanja onih, koji i dalje čekaju, bez posla, pasoša i bez viza, na čijem ukidanju se zahvaljujemo, naravno ako se može zahvaliti na nečemu čega nema. A možda bude i korisno, jer kad jednom dođemo tamo, da ne budemo kao u neobranom grožđu, već kao pravi evropljani, svoj na svome.

Putovanja u zemlje EU počinjemo naravno sa vječnim gradom Rimom.

RIM

Rim, poznat još i kao Prestonica svijeta (Caput mundi), Vječni grad (la Città Eterna), Apostolski prag (Limen Apostolorum), Grad sedam brežuljaka (la città dei sette colli) ili jednostavno Grad (l'Urbe).

Prema legendi, grad Rim su osnovali braća Romul i Rem 21. aprila 753. prije Hrista. Nalazi se u regionu Lacio u centralnoj Italiji na mjestu gdje se spajaju rijeke Anijen i Tibar. Centar grada se nalazi unutar kopna oko 24 kilometra od Tirenskog mora.

Neko ko je došao u Rim kao turista, trebalo bi da vidi : Forum, Zlatnu kuću (Domus Aurea), Panteon, Trajanove stubove, Trajanovu tržnicu, Vatican Garden, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus (Circus Maximus), karakalanska kupatila, Konstantinovu kapiju, Cestijusova piramidu, Usta istine (Bocca della Verità).

110124-rim
Fontana de Trevi

I naravno još jedan od simbola Rima Koloseum.

110124-koloseum

Najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Izvorno nazvan "Flavijev amfitearar", a ime Koloseum dobio je po "kolosalnoj" bronzanoj, skulpturi cara Nerona, koja se nalazila na ulazu i bila visoka 40 metara.

Kapacitet : 50.000 posjetilaca, sva mjesta su bila tačno numerisana i spuštaju se koso prema borilištu. Koristio se za borbe gladijatora i razne druge spektakle. Remek djelo građavinarstva i vajarstva, tri sprata voltova koji su bili ukrašeni skulpturama, a kroz njih se dobijala potrebna svjetlost i vazduh.

U slučaju požara mogao se isprazniti za 10 minuta, na svojih 76 ulaza. Ovim se ni današnji stadioni ne mogu pohvaliti, a Koloseum je posjedovao i pokretni, platneni krov, u slučaju kiše. A o brzom odvodu kišnice iz ovoga ogromnog zdanja, sistemom kanala, ne treba ni pričati.

Gradnja počinje 72. godine, za vrijeme cara Vespazijana, iz dinastije flavijevaca, prvobitno zato i nazvan „Flavijev amfiteatar". Završena je desetak godina kasnije za vrijeme vladavine njegovog sina Domicijana. (Ne možemo da se ne zapitamo koliko bi danas u Trebinju trebalo vremena da se izgradi otvoreni Koloseum ili recimo jedan zatvoreni bazen). Ulaz je bio slobodan za sve Rimljane, (što nije slučaj sa trebinjskom Brekanom), a zavisno od mjesta na kome su sjedali znao se i položaj i ugled koji uživaju u društvu. Što bliže borilištu to si važniji. Ovu izgleda evropsku tekovinu, i mi držimo.

Dana 7. jula 2007. godine, Koloseum je proglašen kao jedno od - novih sedam svjetskih čuda.

110124-rim3
Trajanov forum

110124-rim1
Vatican Garden

Kada smo se već našli u Rimu ne smijemo zaboraviti vidjeti ni radove genija renesanse, čovjeka koji se zvao Mikelanđelo Buonaroti (1475. - 1564 ), pa evo i da završimo našu kratku, ali za ovu skupoću sasvim dovoljnu, posjetu Vječnom gradu sa njegovim djelom iz Sikstinske kapele.

110124-Sixstine_Chapel