230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izgradnja planiranih lovno-tehničkih objekata u sekciji Ljubomir

Divljač je prirodno blago i nije samo domet i meta puščanih zrna već, prije svega, briga čovjeka za njen opstanak.

170403 ловци

Divljač je prirodni resurs koji je samo djelimično obnovljiv, zato je nju potrebno prvenstveno uzgajati i štititi, tako da je lov prvo uzgoj i zaštita pa tek onda korišćenje. Ova specifičnost stavlja lovca u položaj uzgajivača i zaštitnika divljači. 

Lovačka sekcija Ljubomir, na čelu sa predsjednikom sekcije Radovan Rade Ivanković, je sa oko 20 članova sekcije izgradila pojilo u reonu Leotara, čiju je izgradnju finansiralo Lovačko udruženje "Leotar" Trebinje.

Savjesni lovci su u cilju provođenja preventivnih mjera u lovištu radi zdravstvene zaštite divljači na ovaj način životinjama obezbjedili dovoljno vode kako bi u sušnom periodu koji dolazi  imale dovoljno količine vode za život.

"Samo ovakvim načinom gazdovanja, primjenom mjera uzgoja i zaštite i izgradnjom pojila u lovištu, stvoriće se uslovi za njeno korišćenje. Ono mora biti plansko i racionalno radi korišćenja godišnjeg prirasta u cilju održavanja (planiranih) optimalnih kapaciteta", ističe za Lokoportal predsjednik sekcije Lovačkog udruženja Leotar Radovan Ivanković.

U svim sekcijama Lovačkog društva Leotar je planirano iznošenje kamene soli, što je jedan od načina prihrane divljači, kao i povećavanje otpornosti i zdravlja jelena, srne, divlje svinje i ostalih vrsta.

Lovna sezona na lovištu kojim gazduje Lovačko udruženje "Leotar" traje od 01.10. do 31.01. dok je februar mjesec za lov predatora unutar lovišta.

Da podsjetimo, u toku je izgradnja Lovačkog doma na Tulima, za čiju izgradnju su izdvojena značajna novčana sredstva, ali koja neće biti dovoljna za završetak radova, pa će lovci morati od donatora i sponzora da traže dodatna sredstva, kako bi nakod dugo vremena dobili Dom kakav zaslužuju.