230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljamo Vam Školu fudbala FK "Leotara"

15.02.2011. Škola fudbala F.K. "Leotar" broji oko 110 članova od 6 do 12 godina raspoređenih u 3 uzrasne kategorije (selekcije U 8, U 10, U 12). U školi rade 4 trenera, od toga jedan specijalista za rad sa golmanima.

110213-leo-omladinci09

Danas pričamo sa Damjanom Ratkovićem rukovodiocem Omladinske škole FK "Leotar" i trenerom U16, (U12=under12 - ispod 12 godina), koji nam u kratkim crtama predstavlja školu kroz prethodne godine, dosadašnji rad, ostvarenja i uspjehe, kao i tekuće aktivnosti i planove za budućnost Omladinske škole fudbalskog kluba "Leotar".

"Budući da u regionu u kome se nalazimo ne postoji takmičenje za ove uzrasne kategorije dječaka, škola fudbala je organizovala mnogobrojne prijateljske i zvanične utakmice sa klubovima iz bližeg i daljeg okruženja. Učestvovali smo na mnogobrojnim turnirima gdje smo osvajali mnogobrojna priznanja, pehare i medalje", ističe Damjan Ratković za Lokoportal.

U toku protekle godine odigrali smo preko 100 utakmica u svim kategorijama škole fudbala.

U samoj organizaciji škole posebno smo se bazirali na najmlađe polaznike i stvaranje nešto veće baze, kako bi uz jedan predan i kvalitetan rad stvorili kvalitetnu selekciju igrača predodređenih za fudbal.

110213-leo-omladinci02

TURNIRI NA KOJIMA JE FK "LEOTAR" UČESTVOVAO U 2010. GODINI

U januaru 2010. godine mladi fudbaleri Leotara (selekcije U10 i U11) učestvovali su na turniru u Vrabasu.

U februaru 2010. godine mladi fudbaleri Leotara (selekcija U10) učestvovala je na turniru "Carting Cup" u Mostaru i na njemu osvojila treće mjesto.

U aprilu mjesecu na poziv našeg sportskog prijatelja i našeg sugrađanina Nebojše Gudelja, uzeli smo učešće na turniru u Bredi (Holandija) i ostvarili veoma zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. Naša selekcija fudbalera rođena 1995. godine (U 15) osvojila je prvo mjesto u konkurenciji klubova iz 1 i 2 holandske lige, selekcija fudbalera rođena 1997. godine i mlađi (U13) takođe je napravila odličan rezultat osvojivši treće mjesto u konkurenciji najboljih Holandskih timova. Naša selekcija fudbalera rođena 1999. godine (U11) osvojila je 7. mjesto na turniru u istoj konkurenciji.

Veliku zahvalnost za učešće na ovom turniru dugujemo HET-u koji nam je izašao u susret i koji je snosio troškove prevoza naših fudbalera.

Od 11. do 13. aprila 2010. godine, naši mladi fudbaleri (U10) uzeli su učešće na međunarodnom turniru „Prvi koraci" u Splitu i u konkurenciji 32 ekipe što iz Hrvatske, što iz inostranstva, i došli su do četvrtfinala. Bolji od nas su bili fudbaleri NK Karlovca i poslije boljeg izvođenja penala prošli su u polufinale.

U maju mjesecu, na turniru u Mostaru generacija fudbalera rođenih 2000. godine (U10), u konkurenciji 16 najboljih klubova iz BiH osvojila je prvo mjesto. Za najboljeg igrača na tom turniru proglašen je naš Vladan Pikić (2000. god.).

U junu mjesecu, naši pioniri (godište 95/96), poslije razigravanja za prvaka koje je odigrano u Bijeljini postali su vicešampioni Bosne i Hercegovine. Prvak BiH je postala Sloboda iz Tuzle poslije boljeg izvođenja penala.

Ovo je najbolja selekcija igrača u F.K. Leotar i o njoj se treba povesti računa, jer za dvije do tri godine tri do četiri igrača iz ove selekcije će moći odgovoriti obavezama u prvom timu.

U julu mjesecu smo napravili pauzu u radu, da bi se djeca dobro odmorila i napunila „baterije" za dalji rad.

U avgustu mjesecu učestvovali smo na velikom „Piksi kupu" na Jahorini sa dvije selekcije igrača. Naša selekcija igrača rođena 1999. godine u konkurenciji 24 kluba sa prostora bivše Jugoslavije osvojila je odlično treće mjesto, a naš fudbaler Aleksa Spaić ponio je priznanje najboljeg igrača. Selekcija igrača rođenih 2000. godine plasirala se u četvrtfinale i tu smo poraženi od Crvene Zvezde iz Beograda koja je na kraju i ponijela epitet najbolje ekipe na turniru.

Takođe u avgustu mjesecu naša selekcija igrača rođenih 1998. godine učestvovala je na međunarodnom turniru u Igalu i u konkurenciji Crnogorskih i Ruskih prvoligaša (Spartak Moskva i Torpedo Moskva) i osvojila odlično treće mjesto.

U septembru mjesecu naša generacija rođena 1998. godine učestvovala je po šesti put za redom na turniru „Poletarci Srpske" u Banjaluci. Zbog velikih vremenskih neprilika dalja razigravanja na turniru su prekinuta, a Crvena Zvezda i Partizan su igrali finalnu utakmicu kao prvoplasirani timovi u grupama. Treba napomenuti da smo odigrali utakmicu sa Partizanom i da smo im pružili dobar otpor.

U decembru mjesecu, naše selekcije igrača (U12 i U14), predpioniri i pioniri učestvovali su po prvi put na turniru „Trofej Guče" (mali fudbal), i poslije sjajnog starta turnira i dobijenih utakmica u grupi plasirali su se direktno u četvtfinale gdje su i završili takmičenje.

110213-omladinci13

110213-omladinci14

MEĐUNARODNI MEMORIJALNI  TURNIR "LJUBINKO AKŠAM"

Od 24. do 26. Septembra 2010. godine Omladinska škola F.K. „Leotar" organizovala je III Međunarodni memorijalni turnir „Ljubinko Akšam", u sjećanje na fudbalera ove škole koji je tragično preminuo na treningu od udara groma.

Naša škola, zbog kvalitetnih igara, ali i pristojnog ponašanja naše djece dobija jako puno poziva za učešće na turnirima, a i za odigravanje prijateljskih utakmica.

I ove godine naša škola se odlučila za organizaciju turnira iz više razloga. Glavni razlog je da se sačuvaju sjećanja na tragično preminulog Ljubinka Akšama, da se pozovu ekipe koje su našu školu pozivale na turnire, da se poveća popularnost fudbala u našoj sredini kako bi se što više djece uključilo u rad naše škole i tako sklonilo sa ulica našeg grada.

Učešće na ovom turniru potvrdile su i renomirane ekipe kao što su Crvena Zvezda i OFK Beograd, a učestvovaće još i Vrbas, Bečej iz Srbije, Bubamara i Šampion iz Sarajeva, Međugorje, Krajina iz Banjaluke, Nogometna Akademija Bogdan Franko iz Splita, Škola Fudbala Piksi sa Pala, Zrinjski i Velež iz Mostara, Proleter iz Bijeljine i domaćin Leotar iz Trebinja.

110213-omladinci09

110213-omladinci08

Oko 200 dječaka rođenih 1999. i 2000. godine imaće priliku da u dva dana pokažu svoje fudbalsko znanje, ali ono što je mnogo važnije, dječaci će to vrijeme iskoristiti da se druže i sklapaju nova prijateljstva.

Ministarstvo Civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Opština Trebinje i prijatelji F.K. „Leotar" su određenim sredstvima podržali organizaciju ovog turnira.

2010. godine najbolji su bili „Vrbas" godište 2000. i NK „Adrijatik"Split 1999. godište. Najbolji golman za 2000. godište bio je Svebor Petrović (Vrbas), najbolji strijelac Mišel Šego (Adriatik), a najbolji igrač Uroš Pavlović (Crvena zvezda). Drugo mjesto pripalo je NK „Adriatik" Split, a treće sjajnoj „Crvenoj zvezdi" koja je bila po svemu najbolja, ali i sa najmanje sreće.

Kod 1999. godišta drugo mjesto pripalo je „Vrbasu", a treće sarajevskom „Šampionu". Najbolji golman je bio Harun Zubčević FK „Šampion", najbolji strijelac i najbolji igrač je vanserijski talenat Tonio Teklić (Splićanin iz NK „Adriatik"). FK „Leotar" je bio četvrtoplasirani u obje konkurencije.

A bilo je zaista lijepo i da nije kiša pokvarila ugođaj moglo bi se reći i fantastično.

LIGA PREDPIONIRA (1998/1999) I PIONIRA (1996/1997)

Predpioniri i pioniri F.K. "Leotara" takmiče se u predpionirskoj (nezvaničnoj), odnosno pionirskoj (zvaničnoj) ligi Republike Srpske (grupa jug). U toj ligi još učesvuju Mladost iz Gacka i Sutjeska iz Foče. Poslije "sva" četiri odigrana kola u jesenjem dijelu prvenstva sezone 2010/2011 naši fudbaleri se nalaze na prvom mjestu u obje konkurencije ove "nazovi" lige. Zbog veoma malog broja utakmica koje ove selekcije igraju u ligi primorani smo da organizujemo jače utakmice sa klubovima iz okruženja da bi dobili jasnu sliku fudbalera koji nastupaju u ovim selekcijama. S toga gledamo za ove kategorije igrača koje imaju veoma slabu i nekvalitetnu ligu i one kategorije škole fudbala koje nemaju nikako ligu da organizujemo što više kvalitetnih utakmica i da idemo na turnirska takmičenja.

LIGA KADETA I JUNIORA

Naši kadeti takmiče se u kvalitetnoj Premijer Omladinskoj ligi - grupa jug.

Kadeti (U16) igrači rođeni 1994. i 1995. godine, uz kvalitetnije igrače iz pionirske selekcije takmiče se u kvalitetnoj kadetskoj Premijer ligi grupa jug. Zbog nedostatka kvaliteta u selekciji igrača rođenih 1994. godine, okosnicu tima čine igrači koji su rođeni 1995. godine i mlađi. Rezultati I konačni plasman na tabeli nisu pravo mjerilo vrijednosti ove ekipe.

110213-leo-omladinci06

Naši juniori takmiče se u kvalitetnoj Premijer Omladinskoj ligi grupa jug.

Iz juniorske selekcije prvom timu su prošle godine priključeni Kukrika, Mijanović i Zečević. Trenutno u juniorskoj selekciji se ističu Cimirot Gojko (1992.) i Čečur Nemanja (1993.). Naše mišljenje je da ta dvojica igrača uz (Vujovića i Đajića) koji su već prekomandovani u seniorski pogon, mogu da odgovore zahtjevima prvog tima.

„2010. godina je bila više nego uspješna i sa još većom ambicijom i entuzijazmom ulazimo u 2011. godinu, gdje ćemo nastojati da ostvarimo još bolje rezultate, kako bi još jednom dokazali da je ovo jedna kvalitetna škola fudbala koja dječacima daje priliku da pokažu svoj talenat i da se dokažu kao pravi fudbaleri, možda već sutra u nekom od velikim evropskih klubova", istakao je Damjan Ratković za Lokoportal.

PLANOVI ZA 2011. GODINU

Što se tiče uslova za rad sa opremom i rekvizitima dobro smo snabdjeveni, što ne može da se kaže i za terene na kojima trenutno treniramo.

Treninge održavamo u bivšoj kasarni na veoma lošim terenima, koje nismo u mogućnosti da koristimo u kišnim periodima, kada smo prinuđeni da treniramo na betonskoj podlozi koja nimalo nije adekvatna za rad. Rješenje za rad u zimskim uslovima bio bi pomoćni teren sa vještačkom travom, koji imamo u planu da napravimo, ove ili iduće godine, naravno uz pomoć Fudbalskog saveza RS, zajedno sa opštinom Trebinje, u što skorije vrijeme, jer već od sezone 2012. to nalažu i sama pravila UEFA-e, što znači da svaka škola fudbala mora imati izrađene terene koji su u skladu sa svim propisima i standardima UEFA-e.

Dolaskom čelnika fudbalskog saveza kod gradonačelnika Trebinja, napravljen je dogovor o izdvajanju finansijskih sredstava za taj projekat, za koji bi opština trebala da odredi i dodijeli lokaciju i napravi drenažu, da bi poslije odobrenja novčanih sredstava koja se nalaze na kreditnoj liniji Ministarstva sporta RS, mogla da se postavi vještačka trava. Što se tiče finansijske situacije svake godine imamo podršku od UEFA-e i s vremena na vrijeme se pojavi i po neki sponzor koji uvijek dobro dođe, jer su troškovi veoma skupi, gdje recimo samo jedna utakmica u Trebinju košta oko pet stotina maraka, dok utakmice koje igramo u gostima, računajući troškove puta i prenoćišta su nekoliko puta veći, naveo je Damjan Ratković.

"Za kraj napominjem da za temelje rada Omladinske škole FK "Leotara" najveće zasluge ima Vladimir Gaćinović, bivši rukovodilac i trener ove škole, koji je svoju uspješnu karijeru nastavio u Novom Sadu u Omladinskoj školi Vojvodine," istakao je Damjan Ratković za Lokoportal.